здраве 17 авг. 2016 2016-08-17 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Лорис Мануелян: Бургас имаше нужда от университетска болница

Превръщането на МБАЛ-Бургас в университетска болница е от изключителна важност за развитието на здравеопазването в общината и региона.

Това заяви заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян пред „Бургаски репортер”.

По думите му Бургас е единственият голям български град, в който досега не е имало академично здравеопазване.

„Това не значи, че нямаме добри и способни лекари, нито че не разполагаме с медицински заведения, където пациентите да се лекуват по най-съвременните и модерни методи. Но това означава, че в Бургас няма толкова голям интерес от страна на младите колеги, които искат да развиват и научна дейност, да създават кариера в университетските школи. Затова беше крайно необходимо многопрофилната болница да стане и университетска, за да може в клиниките, които ще бъдат създадени, да се назначават хора с академично образование, хабилитирани лица, които работят в институтите и развиват школи.”, коментира д-р Мануелян.

Той изрази надежда, че процесът ще продължи с разкриване на факултет по здравеопазване в университета „Проф. д-р Асен Златаров”.

„Само по този начин ние ще можем да съберем онези, които искат да правят кариера в медицината и да ги привлечем в Бургас. За целта трябва да им предоставим добри условия. А от всичко това ще имат полза гражданите на общината и региона.”, каза още зам.-кметът.

Припомняме, че в средата на юли с решение на Министерски съвет МБАЛ-Бургас официално получи статута на университетска болница.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...