различно 07 юли 2016 2016-07-07 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2tvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aed3401d4d790d752f4f6a69048d6fb0f4cb5d48/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_79.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Честит ден на шоколада

Навярно не подозирате, но днес мнозина от вас имат повод да празнуват.

Не, не заради имен ден или друг личен празник, а защото точно на 7 юли се отбелязва Световният ден на шоколада. А статистиката сочи, че милиони хора по света подобряват настроението си само с парченце от сладкото изкушение.

Шоколадът е пренесен от Америка в Европа през 1550 г. Датата 7-ми юли е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник, пише Kmeta.bg

Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Наричат го "храна на боговете".

Има предположениe , че наименованието „шоколад“ произлиза от думата „chocolatl“ на ацтекския език Нахуатъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка). Мексикански лингвисти предполагат, че испанците са изобретили думата, съчетавайки термина chocol и заменяйки думата haa (на езика на маите вода) с тази на езика на ацтеките atl.

Ацтеките свързват шоколада с Шочикетсал, богинята на фертилността у жената. Маите също го свързват с плодородието. Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад. Затова и до днес някои народи възприемат какаовите блокчета като афродизиак. И въпреки че учените продължават да оспорват това твърдение факт е, че той понижава нивата на лошия холестерол. За да задоволят и най-нестандартните желания, шоколатиерите вече предлагат шоколад с екстракт от люти чушки, черен хайвер, синьо сирене, розово масло, риба тон и дори уасаби.

Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад следобед може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, които ни хващат по това време от деня. То вдига кръвнта захар и ободрява ума.

Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане. Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад в живота си. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста. Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсични и за папагалите.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...