здраве 15 авг. 2016 2016-08-15 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Нова сграда за пациентите на химиотерапия в Бургас

Бургаският Онкологичен диспансер ще се сдобие с още една модерна сграда, в която ще бъдат настанявани пациенти на химиотерапия.

Информацията съобщи зам.-кметът по здравеопазване към Община Бургас д-р Лорис Мануелян пред „Бургаски репортер”. 

„Все повече пациенти имат нужда от химиотерапия. Затова решихме да изградим нова сграда, където ще бъдат разкрити достатъчно на брой легла, с потенциал те да се увеличават през годините ако това е нужно. В тази сграда ще има и отделения за т.нар. брахитерапия.”, уточни д-р Мануелян.

Той допълни, че проектът за новата болнична постройка вече е почти готов, като в момента се търсят начини за финансиране на инициативата.

„Ще изчакаме да видим с какво финансиране ще разполагаме в бюджета за 2017. Обсъждали сме и идеята за нисколихвен кредит. Смятам, че при едно добро менажиране, това би свършило работа, защото заемът ще бъде компенсиран вероятно от манипулациите, които се заплащат от Здравната каса.”, уточни зам.-кметът по здравеопазване.

По думите му Общината търси всякакви начини, за да подпомогне Онкологията в Бургас. В момента усилията са насочени към развиване и на радиохирургията.   

„Почти сме готови – имаме необходимия скенер, вече имаме двата линейни ускорителя. Необходима е една специална маса, която синхронизира лъча при процедурите. Тя е много скъпа, струва над половин милион лева. Необходим е и софтуер, който също е много пари. Надяваме се до една година всичко това вече да е факт.”, заяви д-р Мануелян.

Заместник кметът уточни, че в момента Общината обмисля различни варианти за финансиране и на тази идея.

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...