култура 07 юли 2016 2016-07-07 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1VvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0ccb25e1477ae7c29b469219067bca2b21943699/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_77.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бразилски ритми ще нагорещят емоциите в Бургас

Горещи бразилски ритми ще привлекат жителите и гостите на Бургас другата седмица.

Концертната програма "Desafinado LIVE" на Мира Кацарова ще срещне публиката с бразилския джаз и боса нова.

 Музиката на Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен,  Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван и Иван Линс ще озвучи Бургас на 14 юли от 21.00 часа на открита сцена "Охлюва". 

Събитието е организирано в партньорство с Община Бургас, а входът е свободен.

Всички композиции, които Мира Кацарова е избрала за "Desafinado LIVE", са знакови и любими боса нова песни. За концертната програма, посветена на бразилската музика, те са аранжирани и интерпретирани по нов начин.  На сцената в Бургас заедно с Мира ще бъдат Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). Пианистът е автор на по-голямата част от аранжиментите в програмата. В концерта ще вземат участие и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари) и Младен Димитров (перкусии и програминг).  Към всяка от песните има видео, което допълва посланието, атмосферата и емоциите, закодирани във всяка от подбраните композиции. Цветовете, улиците и хората от Бразилия са естественото продължение на историите, разказани чрез музиката на "Desafinado LIVE". 

Ето какво споделя за проекта самата Мира Кацарова:  "Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове". 

Боса нова е музикално течение, което се появява официално през 1958 г. с първите записи на песните на А.К. Жобим - "Desafinado" и "Bim Bom", интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма "Черния Орфей", който става световноизвестен.  Боса нова се появява в Рио де Жанейро, но става световен феномен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци. 

В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба.  През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато.   Фокусът в "Desafinado LIVE" е красотата на мелодиите, богатството на ритмиката и онова очарователно чувство, закодирано в една от най-поетичните думи на португалски saudade. Смисълът е труден за превод, но е белязан от носталгия по бреговете, по близките и любими хора, горчиво-сладки настроения и онази уютна тъга, която е важна за всеки, който иска да изпълнява боса нова...   

След концерта на 14 юли публиката ще може да си купи новия албум на Мира Кацарова - "My Cinema". Той се появи в края на май, след двегодишни усилия по уреждането на авторските права и разрешения от създателите на включените композиции. Издател на диска, събрал едни от най-вдъхновяващите музикални теми, писани за киното, е Мира Кацарова и Blue M. В "My Cinema" звучи музика от "Ново кино Парадизо", "Говори с нея", "Модерни времена", "Един мъж и една жена", "Криле на желанието".     

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...