политика 12 авг. 2016 2016-08-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3BBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fe8d7b4871b128501fbb7e841a4bddaf854fee51/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_749.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Атанас Зафиров: Премиерът за пети шести път си сменя позицията за АЕЦ Белене

Бургаският депутат от БСП Атанас Зафиров не скри, че е обнадежден от влизането в дневния ред на обществото на темата за бъдещето на АЕЦ „Белене”. Народният представител обаче не смята ,че има място за еуфория, защото все още върху проекта е наложен мораториум, а и според него позицията на управляващите е непоследователна. Представяме ви разговора с Атанас Зафиров

Как бихте коментирал този „Ренесанс” на някои от уж „замразените” во веки веков български енергийни проекти? Имате ли обяснението за изваждането от фризера на проекта за строителството на АЕЦ „Белене”?

Големият въпрос е доколко авторите на този „ренесанс” са искрени или по-скоро имитират загриженост заради задаващите се президентски избори. Няма как аз да не бъда доволен от факта, че в обществото отново се поставя на разглеждане тема, по която БСП винаги е имала принципна позиция, а именно необходимост от изграждането на подобни мощности и реализацията на подобни проекти.Но нека видим колко са искрени в техните намерения. А ние от своя страна внесохме в Народното събрание искане за свикване на извънредно заседание с три точки: 1 Отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ Белене,  2. Премахване на санкциите срещу Русия и 3. Премахване на забранителния списък за пътуване на руски граждани.

От реакцията на управляващите и на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева ще стане ясно, доколко са искрени в своите намерения. Съгласете се, че е парадоксално да говорим за започване на преговори по отношение на АЕЦ „Белене” при наложен мораториум от Народното събрание. Това е абсолютно нелогично като ход.

В свое телевизионно участие премиерът заяви, че няма опасност от разполагането на АЕЦ „Белене” с сеизмичен район, защото бетонната 10 метрова основа дава гаранции за сигурност. Е, именно опасността от земетресение беше един от основните аргументи за спиране на проекта...как сега изведнъж опасността стана приемлива?

Винаги сме го казвали, винаги се е знаело. Ако погледнете нашата разяснителна кампания за нашия референдум, ще видите, че една от точките е именно този факт. Това е една от най-безопасните в сеизмично отношение АЕЦ в България и в Европа. Премиерът има едно качество, че за пети или шести път си сменя отношението към Белене и то в противоположна посока. Така че едно е да се пускат сладки приказки, друго са реалните действия. Като има някакви действи, тогава ще повярваме. А тези приказки за някакви разговори и преговори? Имало три варианта за съдбата на реактора. Да се строи, да се продаде или нищо да не се прави. Трябва да е ясно, че няма три варианта, а само един и той е да се строи и да се използва реакторът за това, за което е строен. Няма какво да се лъжем. Този реактор не може да бъде продаден и ползван на друго място. Това е прах в очите. Този реактор е построен специално за АЕЦ Белене. Това единственият логичен ход, освен ако не искаме да загубим поредните милиади от започнат и неосъществен проект.

А идеята строителството на АЕЦ Белене да се повери на частен инвеститор с подкрепата на държавата, смятате ли я за работеща и добра?

Да, това е вариант, но при условие че държавата запази решаваща квота в съвместното управление, тъй като няма как да става въпрос за атомна и ядрена енергетика, няма как да става дума за съоръжение, което е свързано с националната сигурност, а държавата да не присъства в такъв проект. Видяхте какво се случи в Япония, където държавата се беше оттеглила от тази сфера и станахме свидетели на катастрофални последици. Сега там е в ход обратният процес. Нека се поучим от този опит и да сме наясно ,че без участието на държавата няма как да случи нищо. Но има нещо много важно. Няма как да стане без съгласието на руската страна, затова настояваме за спешни действия, които да покажат, че нашите намерения не са само някакъв сапунен сериал. Неслучайно те поискаха „железобетонни гаранции”, това беше точният термин, който използваха по отношение на Белене, Южен поток и други проекти.

Но ако говорим за частен инвеститор и частен изпълнител на проекта за АЕЦ Белене, възможно ли е той да бъде и друг, различен от руски?

Да, разбира се. Въпрос на гаранции от съответните органи. В крайна сметка е и въпрос на цена.

А това, че държавата си придоби отново авиоремонтния завод "Авионамс" , който през 2012 год беше...приватизиран. Този ход получава ли вашето одобрение? Разумно ли е?

Вижте, дали е разумно или не, това е вече факт. Трябва да го приемем като свършен факт. Правителството вече придоби завода "Авионамс". Въпросът е кой допусна да се стигне дотам, че този завод да прекрати дейност и да загуби едни огромни възможности за поръчки за ремонти в авиационния сектор и военния сектор. Държавата трябва да има контрол и не само контрол, но и решаваща роля в този сектор. Подходът е правилен, но защо се стигна дотук. Как отсега нататък ще се процедира. Пак опираме до отношенията ни с Русия. Няма как да бъдат правени ремонти на руска техника без съответните лицензи и разрешения. А този завод може това да прави. Ремонти на самолети и вертолети.

Бившият турски премиер Ахмед Давутоглу, на когото вие едва ли сте горещ почитател, приблизително беше писал в своя труд „Стратегическата дълбочина” ,че държава, която не е обвързала военно-промишления си комплекс с икономиката си, обрича армията сина застой и зависимост от чуждо въоръжение и лишава икономиката си от растеж...смятате ли, че българският ВПК трябва да е неотменна част от българската индустрия и икономика и че  българската държава трябва да има по-голямо влияние върху ВПК?

Да, аз  го казах. Не просто контрол, но и важна роля в тези процеси. А в този конкретен цитат ще се съглася с професор Давутоглу. Между другото Турция това го показва на практика по отношение на развитието на своя военно-промишлен комплекс.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

 

 

 ?wt#�r

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...