региони 07 юли 2016 2016-07-07 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Биолози откриха останки от пещерна мечка в Странджа

Биолози са открили останки от пещерна мечка в Странджа планина.  Досега изследователите не са имали информация за обитаването на хищника в този регион.

Откритието е било направено преди дни от биолога Стоян Йорданов, който е член на екосдружение „Агалина”, както и от двама негови колеги. Това е станало по време на редовния мониториг на прилепите, който се прави в планината.

Докато вършели работата си, биолозите се натъкнали на шест зъба от мечка. Те се намирали в труднодостъпен коридор на Братановата пещера. Според изследователите именно поради недостъпността на мястото останките са се запазили толкова добре. За откритието вече са информирани учени от СУ „Климент Охридски”. 

Преди осем години пак в Братановата пещера е открит само един зъб от пещерна мечка, но тогава научните среди не са погледнали сериозно на находката. 

За сегашните останки се смята, че са от няколко екземпляра. Това показва, че преди хиляди години тук са живели тези страховити хищници.

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е изчезнал представител на семейство мечки, който е живял в Европа през периода плейстоцен. Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години. Името „пещерна”  произтича от факта, че вкаменелости от този вид са намирани най-вече в пещери . 

Пещерната мечка е живяла в ниските планинските райони, особено такива, богати на варовикови пещери. 

Изследванията на учените показват, че пещерните мечки са обитавали почти цяла Европа – Испания, Великобритания, Италия, части от Германия, Полша, Балканите, Румъния, части от Русия, включително Кавказкия регион. 

Не са открити никакви следи от пещерни мечки в Северна Великобритания, Скандинавия и Прибалтийските републики, които са били покрити с обширни ледници по това време. 

Огромният брой от кости, намерени в Южна, Централна и Източна Европа, довежда някои учени до извода, че пещерните мечки са живеели буквално на стада, но други смятат, че костите открити в пещерите са се натрупали в продължение на 100,000 или повече години.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...