култура 12 авг. 2016 2016-08-12 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkVxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae40b054f0a2570227ffb1d2c6aaf02856a0ea77/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_738.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На днешния ден Бургас почита паметта на Емил Чакъров

На днешния 12 август знаменитият музикант  Емил Чакъров изминава последния си път на българска земя, откъдето връщане назад няма - до централната алея на Софийския гробищен парк. 

Той напусна този свят само на 43 години, когато беше започнал вече да бере плодовете на своя неуморен труд. Община Бургас, Държавна опера Бургас и Черноморска асоциация на жените се присъединяват към неутешимата скръб на близките му, като изразяват дълбоко съжаление за ранната му смърт. 

Музикалните празници, които се провеждат в Бургас, са на името на нашия съгражданин - маестро Емил Чакъров. Те започват от месец юли и завършват през септември. 
 
Всички гости и жители на Бургас могат да разгледат изложбата "Моят път в музиката" в къща музей "Георги Баев" на ул. "Демокрация" № 6.

Емил Чакъров е роден в Бургас на 29 юни 1948 г. Почива в Париж на 4 август 1991 г.  За краткия срок, който му беше определила съдбата, той успя с диригентската палка в ръка да се изкачи на световния музикален Олимп - лондонската "Ковънт гардън", нюйоркската "Метрополитън", миланската "Ла Скала", петербургската и на много други филхармонии по света. И няма да е пресилено ако кажем, че маестро Чакъров беше трансмисията, която изнасяше на света българската музикална култура. Под неговата палка западни оркестри съпровождаха изпълненията на наши певци, инструменталисти, изпълняваха произведения на български композитори - проф. Димитър Христов, Александър Текелиев - баща, Красимир Кюркчийски, Лазар Николов. Не е възможно да изброим всички певци, които прославяха България. Техните имена останаха трайно в записите, които младият Чакъров направи на руската оперна класика - на Чайковски, Глинка, Рахманинов, Мусоргски, Прокопиев. Тези записи, предназначени за "Сони класикъл", сега са на световния музикален пазар. За тях той получи и голямото признание на Френската академия на изкуствата - "Шарл Кро" за "Княз Игор" и "Бруно Валтер" за "Дама Пика". По този начин той рекламира не само българските изпълнители - оркестър, хорове, певци, композитори, но и класическата руска оперна музика на високо професионално ниво. 

Трудно е да се изброи всичко, което младият маестро направи за краткия си живот. Днес почитаме паметта му с думите: да бъде вечно делото му!
 
Материалът подготви биографът на Емил Чакъров - Радка Памукова.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...