различно 12 авг. 2016 2016-08-12 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFVxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4da6931f8c70d8dd6964f42729f33ee57ae3b3cb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_737.jpg

Burgas Reporter Ltd.

6 –те типа началници, с които се сблъскваме най-често

Всеки един честно трудещ се човек има по един шеф на главата си, за добро или за зло. Освен ако самият той не е такъв, разбира се, което още повече би трябвало да разпали любопитството ви, за да надникнете в днешната класация.

Какъв началник си ти самият или с какъв типаж ти се налага да работиш, виж в днешната любопитна подборка на най-често срещаните шефове.

1. Шефът, който ви оставя да си вършите работата

Този шеф се гордее със свободата и гъвкавостта, която дава на служителите. Той няма да ви се пречка и да се меси във вашите проекти, но в същото време може да ви даде насока откъде да започнете.

Вярва, че всички работници са най-ефективни, когато неговата намеса е минимална, което от своя страна може да бъде едновременно овластяващо и объркващо. Ако работите с такъв шеф, знайте че комуникацията е от ключово значение. Ако имате нужда от помощ, ще ви се наложи да го помолите за такава. Ако нещо не е ясно, ще трябва да попитате за допълнителна информация. В противен случай ще трябва сами да се справяте със ситуацията.

2. Властният шеф

Властният шеф може да попада в редица подкатегории. Той може отчаяно да се опитва да изкачи корпоративната стълбица и да се фокусира само над това как неговата работа изглежда в очите на по-висшестоящите от него. Може да бъде нарцистичен или егоцентричен. Може просто да харесва усещането, че има власт над другите.

Във всеки случай, този тип шеф е непреклонен и може да наложи строги правила и срокове, който да ви се наложи да спазвате. Това може да превърне вашата работа в истинско предизвикателство. За да се справите с него, трябва да бъдете готови да правите компромиси.

3. Микромениджърът

Той обича да се рови в подробностите и да ви казва какво и как точно трябва да направите. Дори и да изразите недоволство от този начин на работа, малко вероятно е микромениджърът да го вземе под внимание.

Вместо това, най-добре е да държите задачите, който са най-важни за вас, на разстояние от него, да поддържате комуникационна връзка и да се опитате да изградите по-добре доверие помежду ви. Хората се превръщат в микромениджъри най-вече заради вътрешна тревожност и напрегнатост.

4. Колебливият шеф

Този началник е нерешителен. В началото на седмицата може да определи, че дадена задача е от първостепенно значение, а след няколко дни да си промени мнението. Един ден може да се интересува от новата маркетингова кампания в Instagram, а по-късно напълно да изгуби интерес и да се пренасочи към друга социална мрежа, която е прихванала неговото внимание в момента. Той може да бъде много енергичен, но честите, понякога радикални промени в приоритетите може да бъдат прекалено натоварващи за всеки разумен човек.

Справянето с подобна ситуация може да бъде наистина сложно, но най-добрият подход е да дискутирате колкото се може по-често приоритетите, които той и компанията имат, за да бъдете напълно отдадени само на тези, които сте сигурни, че ще бъдат важни, дори ако той внезапно промени мнението си.

5. Апатичният шеф

Апатичният началник прилича на шефа, който ви оставя да си вършите работата, но той е малко по-разрушителен в начина си на управление. Докато първият се опитва да остави повече власт и отговорност в ръцете на служителите, като им дава повече свободи и създава по-малко пречки, апатичния шеф наистина не се интересува от работата си или поне от позицията си на мениджър.

С него се комуникира трудно. Той е безразличен дори към най-големите ви успехи и провали. Ако сте от типа, който обича да чува похвали и критики, това може да бъде проблем. Ако наистина се нуждаете от външна гледна точка дали се справяте добре с работата си, може би трябва да я потърсите от вашите колеги и да се концентрирате над задачите си.

6. Балансираният шеф

Най-рядко срещаният тип шеф, защото той олицетворява много различни качества наведнъж. Той ще ви даде възможност да бъдете гъвкави без да ви отблъсква. Ще бъде достъпен, без да се държи прекалено приятелски. Дори и да промени мнението си, няма да изгуби фокуса от първоначалните си цели. Считайте се за късметлия, ако работите за такъв шеф.

Източник: expert.bg



Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...