култура 03 март 2013 2013-03-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanRDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f75ed7ecd61f132383309ed65c43124d6b556e63/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_6301.jpg

Burgas Reporter Ltd.

История за мъчениците на Българово

Това е история за църквата „Свети Атанасий” в Българово и за  мъчениците, които са намерили смъртта си в нея. Над 400 мъже, жени, деца, млади и стари...българи и гърци...християни. Хрониките разказват, че някъде около 1 февруари 1878 год. в пълно безредие и паника от настъпващите руски войски към пристанището в Бургас и към пътя за Истанбул бягат башибозуци, черкези, татари и всякаква друга разбойническа измет.
Редовната турска армия отдавна е отстъпила, турското население също, но лешоядите са останали последни. Башибозуците атакуват прочутото със своите богати жители земеделци село Урум Еникьой. Тогава в днешното Българово са живеели българи, гърци и малко турци, които са обработвали огромното землище на селото и са продавали земеделската си продукция в цялата Османска империя.
тленните останки от мъчениците


Над 400 мъже, жени и деца са намерили смъртта си в църквата[/caption] Християните се затворили в двора и храма, започнали отбраната, но тя борбата била абсолютно неравна. Обсадените започнали преговори с башибозуците, за да откупят живота си...но въоръжените с пушки, пистолети и ятагани мъже нахлули в двора, а после в църквата и започнали кървавата си жътва. На 4 февруари в Урум Еникьой влезли частите на руския полковник Лермонтов. Те заварили единствено трупове. Военни свещеници отслужили заупокойна молитва и мъртвите били погребани в общ гроб. Месец по-късно Сан стефанския мирен договор слага край на войната и носи Освобождението на България. Само месец е делял избитите българи и гърци от свободата, която те не дочакали. През 1997 год. при изкопни работи за строителство на водопровод работниците с ужас виждат, че от земята излизат черепи и кости. Със следи от куршуми и ятагани по тях. И с просто око се вижда, че между тленните останки такива и на деца. Много деца. Днес до църквата има малка костница, където са поставени костите на мъчениците от Българово. Всеки посетител може да влезе в близката църква, да запали свещичка и да се помоли за упокой на  душите им.


костницата

Днес църквата е възродена и от нея струи сила, вяра и благословия.
А храмът „Свети Атанасий” е прекрасен. Строежът му е започнал през 1851 год и е завършен през 1854 год. Тогава е бил осветен. Иконостасът му, иконите му, патриаршеският трон са от онова време и днес практически нямат стойност ,защото са безценни. Основите, стените и иконостасът са оригинални.

възроденият храм

През годините църквата е била запусната и с разрушен покрив. Иманяри многократно са дълбали изкопи по пода, под олтара, за да търсят заровени пари от българите и гърците, които са били обградени преди голямото клане в храма. Слава Богу, ужасното дело и на башибозуците и на иманярите, не е разрушило църквата. Днес тя е възстановена и трее с целия си блясък. Ако имате свободно време и искате да се докоснете до атмосферата на един храм, напоен с кръвта на мъченици християни, които са загубили живота си заради вярата си, то тогава можете да посетите град Българово и да намерите църквата „Свети Атанасий” Истина ви казвам. Няма да съжалявате.  

автор: Красимир Калудов
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...