икономика 08 авг. 2016 2016-08-08 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0VxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9383c022d4b1fd264bfdcc31436a3f788454afee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_607.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Турският бизнес търси сътрудничество с бургаското пристанище

Турска делегация, водена от Баръш Йеничери – търговски аташе на Турция в Пловдив, посети Пристанище-Бургас.

В групата бяха включени представители от Търговската секция на Генералното консулство на южаната ни съседка. Пред чуждестраните гости изпълнителният директор на порта – Диян Димов, представи целия Бургаски пристанищен регион, в който влизат няколко терминала, използвани от 7 пристанищни оператора.

 „През Бургас минава транс – европейски транспортен коридор номер 8. С разширението му на изток той прераства в ТРАСЕКА, свързващ Европа с Азия през Кавказ. Това превръща Бурас в главна връзка между Европа и Близкия изток. Пристанище Бургас е утвърдено като едно от основните за трансевропейската транспортна мрежа.”, коментира Димов пред турскста делегация.

Той допълни, че един от десетте транспортни коридора е Хамбург – Рощок – Видин – София – Бургас. 

„По този коридор ще бъдат насочени средства от ЕС, като целта е създаване на безпрепятствено движение на товари и стоки от Северна Европа през Бургас към страните от Близкия и Далечен Изток, както и по обратното направление”, каза още изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” EАД.

 Диян Димов припомни на гостите, че вече има подписан меморандум за дестинация „Black Sea Cruises” между пристанищата Бургас, Одеса, Истанбул, Батуми, Сочи и Севастопол. Освен това през миналата година е подписан протокол за съвместна работа между промишлената палата на Трабзон /Турция/ и „Пристанище Бургас” ЕАД за реализирането на проекта „Черноморска платформа за крузни пътувания”. 

„Към момента между Порт Бургас и Турция няма постоянна морска пътническа или rо-rо /rо-pax/ линия, което се обуславя от икономическата заинтересованост и изгода за бизнеса, но се надявам в скоро време да се аргументира и този вид свързаност между двете държави.”, отбеляза шефът на бургаското пристанище. 

От своя страна Баръш Йеничери посочи, че България е важна за Турция не само като добър съсед, но като врата към Европейския съюз. 

„От общия износ на Турция 40 – 45% е към страните от ЕС. За това и интересът ни към вас е да проучим възможностите за взаимоизгодно сътрудничество по отношение на износа и вноса на стоки, логистиката и пасажерското обслужване. Половината от този износ е по воден път и смятам, че имаме добра основа за развитие на този потенциал. България може да бъде логистичен център за стоки към ЕС”, посочи Баръш Йеничери. 

Към момента брутния вътрешен продукт на Турция надхвърля 800 милиарда долара. От предвиденият ръст в бъдеще ще бъдат облагодетелствани и съседните държави, коментира още търговският аташе Йеничери. 

Основни градове-икономически центрове, към които турския бизнес има интерес, са пристанищните Бургас и Варна, София, Стара Загора и Хасково.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...