култура 08 авг. 2016 2016-08-08 2016-12-08

Burgas Reporter Ltd.

Режисьорът на "Бързи и яростни" облече децата си в български носии

Режисьорът на първия филм от поредицата „Бързи и яростни“ – Роб Коен, облече дъщерите си в ръчно изработени български народни носии от разложкия край.

Коен е в България вече близо 2 месеца за снимките на високо бюджетната лента „Категория 5“, пише „24 часа”.

По традиция маститият режисьор купува национални облекла за момичетата си от всички интересни места, които посещава по целия свят. Миналата седмица 8-годишните тризнаци Шон, Джеси и Зоуи посетиха баща си в София. Госпожиците бяха изненадани със специално шити за тях везани кошули, клашници от бял ръчно тъкан шаек, обточен с пъстър гайтан, забрадки с аспри и ширвета за водене на хоро. 

„Децата са във възторг и не могат да се нарадват на новите си екзотични дрехи. Малко се чудехме какво да правим с кърпите за глава, но се допитахме до Google и видяхме, че не се носят като при рапърите“, пошегува се самият Роб Коен. 

Идеята младите американки да се облекат именно в носии от Разлог е на Бойка Асиова - тъща на продуцента на филма Моше Диамант. Писателката и журналистка е автор на редица студии и документални филми за фолклорното наследство в родния й край. Тази година тя издаде „ЗАПЕСКИТЕ – дух и материя“ – богато илюстрована книга за везмото от старинния женски костюм в Разлог. 

Снимка: 24 часа
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...