различно 15 ян. 2013 2013-01-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDVHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aa241fd90aff5b9a3af620af0452fcaacffdfaba/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_5855.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бетонско- зимната столица на балканския бетон

 Казват, че Бетонско е зимната столица на балканския бетон. 
И след три прекарани дни в този курорт мога да сложа резолюция „одобрявам” под това определение. От учебниците знаем, че Бетонско е старо българско градче, което се е сгушило в подножието на могъщия и страховит Пирин. Тук са се раждали книжовници, строители,  войводи, строители, поети, строители, певци, строители, революционери, строители, малко механджии и извинете за пропуска и строители. Но това е било в миналото. Днес в Бетонско вече няма поети, писатели, книжовници, но  строители има колкото ви душа иска. Те са запретнали ръкави и са застроили всеки сантиметър, като по този начин са постигнали един истински триумф на бетона. Когато влезете в планинския град, получавате усещането, че някой е оковал Пирин в бетонна рамка, но в това няма нищо чудно, защото все пак става въпрос за столицата на балканския бетон.

 Старите хора казват, че някога тук е било просто прекрасно, но днес тук е свръх, супер, мега и хипер застроено. Когато споделих тези свои усещания с един патриот от Бетонско, той ме порица и ми каза, че тук и изобщо в национален парк Пирин застрояването е само 2%, а в Австрия например било 12%. Така ли, ами защо тогава тук няма нито един австриец- се запитах аз, но не посмях да питам събеседника ми. Сигурен съм, че местните патриоти биха се възмутили и обидили на това, което пиша тук, но бързам да им кажа, че ние техния мач вече сме го изиграли в Слънчев бряг и отдавна сме загубили срещата, защото никой не е успял да победи бетона, щом реши да играе с него. Накрая винаги се оказва, че бетонът играе срещу човека. 

Човек се пита дали наистина на Бетонско са му нужни толкова много хотели, къщи за гости, жилищни комплекси  и десетки хиляди легла. /Вероятно в този момент местните вярващи в бетона вече ще ме анатемосат като задръстен противник на прогреса и икономическия просперитет/ Има наистина прекрасни нови сгради, великолепни нови хотели. Срещнах се с хотелиери, на които стиснах ръката и които поздравих за хубавите неща, които предлагат, но се питам дали и те са усетили вече, че съседните на тях отвратителни бетонни грозилища обезценяват огромната им инвестиция. Някой е изтървал духа от бутилката и вероятно го е направил съвсем съзнателно, но този дух с мистрия в ръка е предизвикал страховити промени в града. Не знам как тук са си правили сметките, но щом има много недостроени сгради, щом на всеки ъгъл има надписи „продава се” или „дава се под наем”, значи нещо в аритметиката не е наред. Бетонскалии обявяват такива като мен за идиоти или поне за еколози. След това  протестират и стачкуват, защото искат да бъде построен втори гондолен подемник, т.е кабинков лифт и още два три влека. Прави са, в момента скиорите чакат около три, а някой път четири часа, за да стигнат до върха, откъдето да се пуснат по пистите. 

Затова жителите на Бетонско смятат, че заради липсата на втори лифт много от хотелите, механите, апартаментите и стотиците хиляди квадратни метри търговска, хотелска и жилищна площ стоят незапълнени. Може би ви изглежда парадоксално, но смятам, че в предложението за увеличаване на ски съоръженията в Бетонско има някакъв смисъл. Сигурно ще се възмутите, че уж съм против презастрояването, а съм за строителство на ски съоръжения. Това е така, защото наистина не мога да си представя, че ще вися часове на опашка, за да се кача на ски писта. Бъдете сигурни, ще се откажа за 15-20 мин. и повече няма да ме видят край тази писта, т.е липсата на удобство тук, ще ме накара да го потърся там или по-точно другаде. Само че се питам нещо, което може би местните патриоти не обсъждат. Ще свали ли вторият лифт цените? Сигурен съм че няма, защото ще бъде притежание на концесионера, който е изградил първия. Тук в Бетонско туристът е очакван като бог или поне като скъп гост. На скъпия гост обаче му предлагат изключително скъпо гостоприемство. За да се качиш еднократно на гондолния подемник и после на влека до ски пистите, си плащаш 25 лв., след 12.30 часа картата е на цена 48 лв., за останалите часове на деня цените са други, но хич не искам и да ги пиша. 

И понеже тук членовете на набързо събрания трибунал от местни патриоти вече ще ме изправи пред съда с обвинението „злобен сиромах” , бързам да кажа, че всеки сиромах е жив дявол.
 Не само българи, но и чужденци, развиват страхотна търговия с карти за ски пистите Бетонско. Когато някой скиор ентусиаст се измори да хвърчи по снега, той слиза долу в ниското и продава своята карта за 15-20 лв. Винаги има кой да я купи и после на свой ред започва да лети върху ски или сноуборд. Има местни отракани хорица, които купуват на безценица такива карти и ги продават с надценка. Ако сте скиор и се уморите, тогава отивате и пускате своята целодневна карта в един автомат и той ви дава 5 лв. Демек заставате до автомата и казвате на изморения скиор „на ,ти друже пет или десет лева и ми дай картата си” 

Да знаете, че това е успешно тествана практика, от която се възползват не само български сиромаси. Един се похвали, че си купил карта за цял ден за 63 лв, на обяд я продал за 40 лв. и цялото удоволствие му струвало 23 лв. за общо стотина км., които прелетял по пистата. Още за скъпите гости. Повярвайте, ножицата между цена и качество и огромна и дори грамадна. Цената на боб чорбата по механите на върха на централната улица е като половин кутийка черен хайвер. Майтапя се де, става въпрос за някакви си 3 и 4 лв. Е, порция агнешко за двама може да е 80 лв. тук вече не се шегувам. Нормално е една бира да е 5 лв. 

Не знам как става ценообразуването, но и без да ползвате солниците върху масите, ви става много, ама много солено. Но нека гордите жители на Бетонско да не бързат да палят кладата, на която вече са ме поставили. И ние на морето сме на същия принцип „Ден година храни” и понеже също сме бетоннозависими и бетонно пристрастени, сме я докарали до там, че в бетонизираното ни Черноморие идват все по-бедни туристи. Може би улучих лоши  и безснежни дни, но видяното в Банско не ми хареса. Уви, не беше снежната  приказка, която очаквах да ми бъде разказана с нетърпение. 

Банско ли казах? Простете ми за грешката. Този град се е наричал така, когато най-високата сграда е била Банската кула до църквата в центъра на града и над нея е бил само суровият Пирин. Днес кулата дори и да се повдига на пръсти няма да може да види планината, защото между тях има много по-високи сгради. 

Дано идните поколения да простят на развилнелите се строители, които са бетонизирали всичко, дори и коритото на река Глазне, за да построят Бетонско – зимната столица на балканския бетон. А най-интересното е, че всичко се прави с добри намерения. Казват, че същият строителен материал постилал пътя към  Ада.  
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...