култура 06 юли 2016 2016-07-06 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVFvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cb3489d72414992379222ea29af53bd095cd0fe4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_58.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ритъмът на джаза идва в Бургас

В няколко поредни дни Бургас ще се потопи в ритъма на джаза.

В рамките на "Джаз в Бургас" участие ще вземат и едни от най-добрите български джазмени. Акцент в програмата тази година е участието на две дами - Милица Гладнишка, с проектът й  "Дивото зове", и Хилда Казасян с "Jazz&Me".  

На 8 юли (петък) на сцената на експоцентър "Флора" ще се качи американецът Крейг Бейли - един от най-ангажираните джаз музиканти в Ню Йорк. Той заема мястото на водещ алт саксофон и флейта в Ray Charles Orchestra. Останалите членове на квартета на Крейг Бейли са Костас Магинас - китара /Гърция/, Борис Таслев - контрабас, Димитър Семов - ударни и Петър Салчев - гост-вокал. 

Международното участие на фестивала ще бъде допълнено от "Аквафоника" - проект, в който участва италианката Федерика Коланджело. Тя завършва класическо пиано в лондонското Royal School of Music, след което записва джаз в консерваториите в Утрехт и Амстердам. Именно в Холандия среща нашия контрабасист Михаил Иванов, който от 2002-ра учи и живее там, но често се връща за концерти в България. Останалите членове на "Аквафоника" са Александър Логозаров- китара, Михаил Иванов- бас, Борислав Петров- ударни. Уникалното в проекта е съчетаването на елементи от класическа музика и джаз, което правят италианката Федерика и басистът Михайл Иванов. 

Още едно американско участие ще завладее публиката на "Джаз в Бургас". Музикантът Райън Хенслър ще се представи в квартет с Людмил Крумов- китара, Велислав Стоянов- бас, Никола Горялов- ударни. 
 Най-голямо влияние върху Райън оказват музиканти като Ерол Гарнър, Телониъс Монк, Нат Кинг Кол и други. На 12 години започва да учи джаз в Консерваторията "Чарли Банакос" в Нова Англия. Нетърпелив да научи езика на музиката, той често участва в джемсешъни и започва да прави концерти професионално. На сцената обикновено е най-младият изпълнител сред останалите музиканти. През 2006 г Райън получава степен по джаз теория от Crane School of music в Ню Йорк, а три години по-късно майсторска степен за джаз композиране и аранжиране от North Carolina Central University, където учи при пианиста Джо Калдерацо. Постоянен водач е на две групи - трио и секстет. Споделял е една сцена с Рене Мари, Бранфорд Марсалис, Терънс Бланчърд и много други. Участвал е на джаз фестивали в Ню Порт , Детройт, Сиракуза, Йоханесбург, Отава и много други.
 
Всички джаз вечерите ще приключват на плажа, с фестивален джемсешън. 

 Билети за събитието се продават на касите на експоцентър "Флора", НХК, Държавна опера - Бургас и мрежата на Еventim.
 
Входните такси са както следва:
 1 ден - 15лв.
 2 дни - 25лв.
 3 дни - 30лв.
 4 дни - 40лв.
 5 дни - 45лв.
 
Фестивалът се организира от Община Бургас в партньорство с Фондация "Америка за България". 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...