здраве 01 авг. 2016 2016-08-01 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHdvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--06d074c797981fe4038f0b728c561cedc545cee7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_478.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Проф. Стефка Петрова: Кърмете децата си възможно най-дълго

Изключителното кърмене (кърмене без даване на други храни и течности) до около 6-месечна възраст и продължаващото кърмене до 2-годишна възраст е препоръчително за доброто здравословно състояние както на детето, така и на майката.

Това заяви на пресконференция днес проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализ по повод Световната седмица на кърменето.

На  срещата тя представи съвременните аспекти по отношение на кърменето и захранването на децата в кърмаческа възраст, и на жените в периода на бременност и кърмене.

По думите й кърмата осигурява абсолютно всички хранителни вещества, необходими за удовлетворяване потребностите от енергия през първите 6 месеца от живота на детето. Кърменето намалява риска от затлъстяване и развитие на диабет тип 2 в детска и по-късна възраст, то е по-евтин и екологичен способ за хранене, повлиява благоприятно развитието на централната нервна система и когнитивното развитие ( включително памет, концентрация), освен това помага за психологическото здраве на детето и на майката, като развива дълбока емоционална връзка между тях. 

Като основни грешки  и неправилни дългогодишни традиции при кърменето проф. Стефка Петрова посочи широко разпространеното схващане на повечето жени, че адаптираните млека са модерни и „точно толкова добри“ като кърмата; немотивираното ранно прекратяване на кърменето, даването на вода, плодови сокове или фрешове преди 6-месечна възраст, храненето по часово, когато детето може все още да не е гладно или да се нуждае от кърмене по-рано от плануваното, вместо кърмене при поискване, когато майка и дете намират своя собствен ритъм; липса на достатъчно подкрепа в семейството и обществото.

„Храненето на децата през първите 1000 дни от живота им е изключително важно за намаляване на риска от хронични заболявания в по късна възраст.  Необходимо е майките да получат навременна подкрепа и здравна информация, за да кърмят децата си, да осъзнаят, че няма нищо по-добро за тях от майчината кърма.“, коментира още проф. Петрова. Тя призова всички бъдещи и настоящи майки да кърмят децата си за колкото е възможно по-дълъг период. 

В България вече се наблюдават положителни тенденции по отношение на честотата на изключителното кърмене и неговата продължителност. По последни данни у нас 22% от децата от 4 до 6-месечна възраст са на изключително кърмене, а над 40% са на продължаващо и след 6-месечна възраст.

Програмата, посветена на Световната седмица на кърменето, ще продължи с консултативен форум "Как да кърмим и захранваме успешно бебето" днес в 18.00 часа на Охлюва. Утре в програмата е  включен  Дискусионен форум за медицински специалисти на тема "Нови аспекти в храненето на децата в кърмаческа възраст". Той ще започне в 10.00 часа  в  Морското  казино.

На днешната пресконференция присъстваха още д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване и спорт, Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието, представители на РЗИ – Бургас, консултанти по кърмене към Национална Асоциация „Подкрепа за кърменето“. 

 

 

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...