региони 31 юли 2016 2016-07-31 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdG9wIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cc32db411d6cd9a6b8791c1c9ec078440d02c602/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_465.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Лъвската глава - една от мистериите на Странджа

 В дебрите на Странджа планина се крият многовековни тайни, причудливи истории и завладяващи легенди, предавани от уста на уста поколения наред.

Едно от тези „чудеса” е Лъвската глава, издигаща се над резервата Ропотамо, община Приморско, област Бургас. Навярно всеки, който е минавал по пътя от Созопол към Приморско, е спирал поне за миг, за да види необикновеното скално образувание, което прилича досущ на огромен лъв, застанал величествено сред вековните дървета и наблюдаващ света отвисоко.

Според изследователите камъните, от които се е оформил този природен феномен, са се образували преди около 65-70 млн. години при изригването на Росенския вулкан в Странджа. Скалната пирамида се намира на надморска височина 60-110 m по десния бряг на река Ропотамо, между Созопол и Приморско. Точното местонахождение на Лъвската глава е в местността Калето при Маслен нос, непосредствено до шосето за Приморско и съвсем близо до тракийското светилище Бегликташ. 

Някои учени смятат, че скалното образувание е придобило тази форма благодарение и на човешка ръка.  Една от теориите е, че Лъвската глава е дело на тракийското племе „скирмиани”, древни рудари , които населявали територията на крайбрежна Странджа през ІІ- І хилядолетие преди Христа. 

Скалната пирамида се издига в близост до крепостна стена, изградена от големи каменни блокове чрез т.нар. мегалитен градеж, който е бил характерен за това време. Вярвало се е, че „легналият лъв” ще пази древния град от врагове. В центъра на крепостта се е намирал замъка на владетеля и върховен жрец на траките – „скирмиани”. Там е имало и скално светилище. Крепостта е използвана и в следващите векове поради изключително стратегическото й положение. Смета се, че животът в нея продължава до ХV в. В местността са запазени останките и от малка средновековна църква.

Една от легендите за Лъвската глава разказва, че на самия й връх се намира кладенец, дълбок 30 метра, в който има спуснато голямо златно имане. То е било занесено там от прочутия Вълчан войвода, който е бил истинско страшилище за турците. Вярва се, че хайдутинът е подмамил един от корабите на Оспанската империя, пренасящ много злато по устието на реката. Вълчан Войвода и четата му подпалили плавателния съд, плячкосали златото и пуснали съкровището в кладенеца, за който никой не знаел.  Затова и калето, където се намира Лъвската глава, днес носи името нарича Вълчаново кале.

Лъвската глава е обявена за природен феномен през 1947 г. като част от резервата Ропотамо.


Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...