здраве 20 юни 2023 2023-06-20 2023-06-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdE4vIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e8c99ffa5b81a28436857a73f6ccabd395a23440/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/355287345_667470312091615_6721452850356968728_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Детски линейки сега“ – кауза за българските деца

От няколко години каузата „Детски линейки сега“ си е поставила за цел да привлече държавното управление към идеята да бъдат закупени специализирани детски линейки, за да се подобри качеството на спешната медицинска помощ за най-малките и най-беззащитните граждани на страната.

 

До ден днешен Дончо Златев, инициатор на тази кампания, умолява, увещава и обяснява нуждата от това на всеки един министър на здравеопаването, но безрезултатно.

Проблемът остава нерешен при министрите Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов, а ангажирането на министър Асена Сербезова със случая става безпредметно, тъй като правителството, в което тя участва, е свалено от от власт.

 

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 200 000 лв. Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани. За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно

 

През тази седмица Дончо Златев изпрати открито писмо до проф. Хинок Хинков, четвърти поред редовен здравен министър, с искане държавата да се намеси и да помогне на децата в нужда.

 

 

Различното е това, че под писмото са се подписали:

Магърдич Халваджиян, телевизионен продуцент

Стилиян Петров, футболна легенда

Анна Цолова, преподавател по публична реч и журналист

Екатерина Дафовска, олимпийски шампион

Теодосий Теодосиев, учител

Проф. д-р Йонко Мермерски, учен

Полк. Невяна Митева, офицер

Надежда Нейнски, дипломат

Ивайло Славов, сериен предприемач

Димитър Нойков, директор за България на световна масмедийна и развлекателна компания

Валя Червеняшка, медицинска сестра

Доц. д-р Наталия Киселова, конституционалист

Румен Гълъбинов, финансист

Петър Славов, адвокат

Венци Мицов, музикант и общественик

Доц. д-р Гергана Начева, учен

Валентина Вълкова, шеф-готвач

Гл. ас. д-р Иван Неделчев, преподавател и здравен консултант

Димитър Калайджиев, предприемач Недвижими имоти

Рафи Бохосян, музикант

Христиан Даскалов, директор на Национален студентски дом

Пенчо Кехаяминчев, мениджър Бизнес развитие

Емил Соколов, д-р по история и преподавател

 

 

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...