култура 23 юни 2021 2021-06-23 2021-06-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEYyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b53e40218a105add71bfb08f35abf36af09e92a6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8F.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Петя Великова: Стига човек да има силно желание, нищо не е трудно

Петя Великова – Димитрова е човек, който не просто живее с изкуството, но полага изключително сериозни усилия, за да води високото изкуство тук, на място. Нещо повече – благодарение на нея става възможно непосредственото общуване на младите таланти с големите имена. Несъмнено досегът с творци от такъв ранг променя мирогледа и прави света на подрастващите по-различен, по-богат и по-пълен.

Вече 16 години Петя Великова е организатор на едно от най-значимите културни събития по Черноморието – Лятна академия на изкуствата. За новото издание на Академията се очаква в Бургас и Созопол да пристигнат световноизвестни имена като проф. Юлиан Рахлин (цигулка), проф. Александър Земцов (виола), Виктория Василенко и Сергей Редкин (пиано), проф. Деница Лафчиева и много други. През месец юли всички те ще проведат майсторски класове за талантливи деца от страната и чужбина.  

-Вече 16 години благодарение на Вашата Лятна академия на изкуствата в България гостуват световноизвестни класически музиканти, както и творци от други сфери на изкуството. Какво включва програмата тази година?  Колко мaйсторски класа за талантливи деца са предвидени и къде ще се проведат те?

И тази година нашата програма е букет от таланти. Новината, е че се разширяваме географски, класовете ще се провеждат на две места – в Созопол и в Бургас. Майсторски клас по флейта при проф. Георги Спасов, клас по виолончело при проф. Анатоли Кръстев, гл. асистент д-р Атанас Кръстев и д-р Калина Кръстева.

Часовете ни по творческо писане набират все по-голям интерес. Децата получават езикова грамотност, знания за фундаментални истини, учат се преди всичко на етика, литературна естетика, развиват психологическия си и емоционален интелект. Заслугите са на Вяра Николова, един различен педагог, отдаден на израстването на младите хора.

В класа  по пиано преподаватели ще бъдат двама прекрасните млади пианисти, които украсяват сцените на Европа - Виктория Василенко и Сергей Редкин. А новината около господин Редкин , е че преди по-малко от седмица стана лауреат на най-големия конкурс за пианисти „ Кралица Елизабет“  в  Лондон.

Тези майсторски класове ще се проведат в Созопол, а  заключителните им събития също ще бъдат в древния град, но на открита сцена  „Ласкариди“,  в Археологическия музей и в Градската  художествена галерия.

В Бургас ще има 4  майсторски класа – на Марио Николов – изтъкнат наш тенор, водещ на телевизионното предаване „Вечната музика“ по БНТ, който ще сподели опита си с младите творци музиканти. 

Двигатели на майсторския клас по кларинет са двама кларинетисти  и преподаватели от европейски мащаб – проф. Деница Лафчиева – преподавател в Академия Бреша  (Италия) и доц. Борислав Йоцов – преподавател НМА – София.

Кулминацията тази година са класовете по виола при проф. Александър Земцов, както и съгласието на топ цигуларя проф. Юлиан Рахлин  да предложи за първи път у нас майсторски клас по цигулка, именно в програмата на Лятна Академия на изкуствата.

Заключителните събития на тези майсторски класове очаквайте в Морското казино в Бургас.

 - Вашата Лятна академия на изкуствата привлича млади таланти от цял свят. Ученици от кои страни ще се включат в обученията тази година?

-Участниците са от 8 държави – Италия, Румъния, Испания, Португалия, Англия, Швейцария, Украйна и България. Някои от българските участници  учат в престижни университети в чужбина, други вече са завършили образованието си. Целта на такъв род обучение е не само да се обхване и изработи конкретен репертоар. Най-важното е общуването между тях и връзката с преподавателите. На такъв род събития се образува една творческа общност, в която комуникацията е с високи естетически вибрации.

- Кой може да присъства на тези майсторски класове?

-Програмата на Академията е предназначена за участници от средните и висшите училища по изкуствата у нас и в чужбина,  за лауреати на национални и международни конкурси, без възрастови ограничения. Все още има една седмица да се запишете, където и да се намирате по света. На сайта на Академията има точни указания как да го направите и ние винаги сме готови да помогнем и да отговаряме на въпросите ви. Информация можете да намерите тук мwww.artacademy-bg.com

- Нека се върнем 16-години назад – разкажете накратко как започна всичко?

-Изкуството винаги е било част от живота ми. Завърших музикално училище, специалност флейта, инструмент,  в който съм влюбена от дете. После се дипломирах във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ със специалност икономика. Но музиката и изкуството надделяха и през 2004 година започна историята на лятна Академия на изкуствата. Първият майсторски клас по флейта представи проф. Георги Спасов. Няколко години по-късно сред личностите, които застанаха зад каузата Лятна Академия на изкуствата и заедно създадохме сдружение с нестопанска цел със същото име, са имена като проф. Петко Радев, проф. Георги Спасов, Мария Принц, проф. Ангел Станков, проф. Светозар Бенчев, акад. Венко Александров и др.

За 16 години сме организирали 81 майсторски класа в 5 жанра в изкуството, участниците са почти 1000 от 21 държави. Работихме с 32 световни имена – творци и педагози, и с 15 акомпанятори. Работата на преподавателя и акомпанятора е неделима  и тя може да е успешна, само ако нивото на професионалното и интелектуалното майсторство съвпадат.

- Какво се е променило за тези години? Трудно ли е да се организира такава Академия днес, особено когато акцент в живота на хората са пандемията, политиката и икономическата криза?

-Стига човек да има силно желание, нищо не е трудно, включително и организацията на културно събитие от такъв мащаб. В последните години се организират толкова много майсторски класове и академии. И това много ме радва, защото, когато ние започвахме бяхме  единствената образователна платформа в България.

Признавам, че е трудно да устоиш на времето, да бъдеш новатор, да търсиш предизвикателства. За първи път и само в нашата Академия представихме  майсторски класове на световни и български творци като Йълдъз Ибрахимова – поп и джаз пеене, проф. Андрю Маринър – кларинет, Пол Майер - кларинет, Павел Верников – цигулка, Явор Гърдев – актьорско майсторство, тази година на проф. Юлиан Рахлин – цигулка. Събитията в съпътстващата ни програма също са създадени за първи път в България.

Например, първата учебна оперна постановка „Лястовичката“,  концертът в памет на проф. Петко Радев, който събра на една сцена световни музиканти кларинетисти и негови ученици. Но още по-радващото за нас е, че световни артисти от такъв ранг избират именно лятна Академия на изкуствата за своите майсторски класове, независимо от многобройните си ангажименти.

И още нещо, което не е за пренебрегване – в цивилизования свят, все още, да учиш изкуство, е много скъпо занимание. Лятната Академия на изкуствата е пример  как във времена на културни различия и абсурди, ние отстояваме една изцяло частна инициатива и не чакаме от другите. Ако мога да пошегувам, ние не стоим в „Очакване на Годо“. Да, Бекет и „Годо“ имат много общо, така, както абсурдите в нашия живот имат общо с отношението ни към изкуството.

-На кого благодарите за подкрепата?

- Първо благодаря на всички участници и преподаватели, които поканих да преподават в  Академия 2021г. Искам да благодаря на вярната ни публика, тя винаги изпълва до краен предел залите и пространствата на заключителните ни събития в Бургас и Созопол.

Думи на голяма благодарност изказвам и към нашите спонсори и партньори. Без подкрепата на силни партньори няма как да се проведе събитие от европейски мащаб, каквато е Лятна академия на изкуствата. Събитие от такъв мащаб ражда и едно различно общуване. Благодарим на Гранд хотел и спа Приморец, които се грижат гостите да се чувстват като у дома си. УниКредит Булбанк ни подадоха ръка и българските участници в класа по цигулка участват с 50% намаление на таксата. Фирма „Макстон“  направи щедри подаръци за кларинетистите – 3 мундщука. На партньорите ни Община Бургас, Община Созопол, БКИ "Дом Витгенщайн" - Виена и Културен център „Зенон”, с които превръщаме Лятната Академия на изкуствата в европейски духовен терминал за култура и образование.

Вярваме, че ни води идеята за непреходните културни стойности, която обединява хората и правят този свят по-красив.

Така както в текста на „Ода на радостта“ от Девета симфония на Бетховен, станал химн на Обединена Европа, ...“Alle menschen wеrden Bruder!“ ("Братя всички хора стават"), ние се опитваме да помогнем за обединението и възпитанието на вкуса към високото изкуство.

Интервю на Марина Костова

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...