различно 27 юли 2016 2016-07-27 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUVwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dd55143d55b2118b83d0f63cdbcb4c6c66ca3eee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_408.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пет признака, които доказват, че сте емоционално интелигентни

Емоционалната интелигентност характеризира способността на хората да конролират себе си, да управляват останалите и да генерират успехи. 

Научни изследванията доказват пропорционалната зависимост между емоционалната интелигентност и успеха в кариерата.

Не всеки човек се ражда такъв, но за разлика от IQ, емоционалната интелигентност може да се придобие и подобри с упражнения.

Представяме ви 5 черти, които обединяват хората с висока степен на емоционална интелигентност. Това са качества, лесно забележими в ежедневни ситуации- на работа и у дома.

Признак №1: Те се справят с критиката без отричане, вина, обвинения или извинения

Един от отличителните белези на хората с висока емоционална интелигентност е чувството за самосъзнание. Това е ясната представа за това, което ни прави щастливи, което ни тревожи, ядосва или отегчава.

Самосъзнанието означава, че знаем кои са нашите силни и слаби страни. То ни позволява да приемаме по правилния начин похвалите и критиката. Това са просто факти, които трябва да се отбележат, анализират и коригират, без изпадане в излишна паника.

При отправена критика към тях, някои хора изпитват вина. Това е знак, че в действителност осъзнават грешката си, но не могат или не желаят да я признаят пред останалите. Извиненията са друга типична реакция на хора с по-ниска степен на емоционална интелигентност.

Признак №2: Те са свободомислещи хора

Високото ниво на самосъзнание позволява емоционално-интелигентни хора да изслушат и разгледат внимателно всяка ситуация, без да реагират прибързано и необмислено. Те не осъждат автоматично чуждите идеи, само защото са различни от тяхната собствена.

Те са отворени към света и комуникират с хората свободно , без предразсъдъци.

Признак №3: Те са добри слушатели

Ефективното слушане изисква разделяне на фактите от тълкуванията на слушателя. Хората с висока емоционалната интелигентност могат да идентифицират емоциите на събеседника си и по този начин извличат най-същественото от разговора, представено по обективен начин.

Признак №4: Те не изкривяват истината

Емоционалната интелигентност изисква признание и уважение на емоциите на хората, около нас, но това не означава, че истината трябва да бъде премълчана или фактите- изкривени. Хората с висока емоционалната интелигентност осъзнават колко важно е, и в същото време трудно , тежките послания да бъдат отправени и приети.

Няма да чуете от тях крещяща откровеност, а спокойно представяне на фактите- без излишен драматизъм или омаловажаване на случващото се.

Признак №5: Те се извиняват, когато сгрешат

Хората с висока емоционална интелигентност не пропиляват ценно време, опитвайки се да докажат, че са прави, когато те осъзнават, че са сгрешили. Вместо да търсят извинения за грешката си, отвръщат с честно извинение, което им позволя да я поправят и бързо да възвърнат старата си позиция..

Разбира се, съществуват много и различни показатели за висока емоционална интелигентност. Но тези пет признака са бърз тест в работна среда за установяване на такава. Ако Вие регистрирате липса на някой от тези признаци – не е фатално. Както по-горе споменахме емоционалната интелигентност се разбира с времето и с правилните упражнения. Човек трябва да се стреми съм самоусъвършенстване.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...