икономика 26 юли 2016 2016-07-26 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFVwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--328423f2ed049fd74cec625d404a140b69a709fb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_394.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Ако общините се обединят, ще предоставят по-добър туристически продукт

Живко Табаков е една от водещите фигури в процеса на обединение на общините в Бургаска област в един общ туристически район. Съветникът на министъра на туризма признава, че очаква много  по-успешно представяне на Южното Черноморие на световните борси, ако обединението стане факт.

Около какво ще се обединят всички общини от Бургаска област и как ще работят за общ туристически продукт?

Това е добрата новина, която можем да кажем на хората от Бургаска област. Знаете, че организацията за управление на туристическия район започнахме да я представяме още през 2015 год. в Министерството на туризма. Това е концепция за национално райониране на България, а това е залегнало в Закона за туризма.  Бургас като областен град и с добрата воля на кмета Димитър Николов беше записано в неговата програма за управление до 2019 год. да се създаде такава организация. Като председател на комисията по туризъм и като член на консултативния съвет по туризъм към община Бургас поех тези разговори.Към момента 13 кметове на населени места от райна в Южното Черноморие са дали своето съгласие...Как ще функционира ли? Идеята е да се децентрализира и да се даде възможност на тези туристически райони да вземат решения по отношение на концепция и маркетингови стратегии.

Нашият туристически регион е най-малък като географско разположение, но най-голям като леглова база и като приходи от туристически услуги. Още при създаването на самата концепция бяха включени всички кметове на морски общини и при започването на разговорите имахме голяма подкрепа. Морските общини естествено виждат в това възможност за по-добра заетост и запълняемост на легловата база. Малките общини, които са в съседство виждат на свой ред възможност за по-добър поминък и за по-добро развитие на техния туристически продукт.

В концепцията има два основни продукта за развитието на нашия регион, който обхваща само Бургаска област. Това са морски и културен туризъм. Има още допълнителни продукти. Рекреативен, балнео и спа туризъм. Това, което не е залегнало в концепцията, ние ще го изискаме от министъра на туризма. Искаме да бъде намерено място за развитие на круизния и яхтения туризъм. Не само на територията на морските общини. Тук има яхтени пристанища, но знаете, че в Бургас се направиха  много инвестиции за круизния туризъм.  

Дали сме си срок в началото на септември месец абсолютно всички кметове от региона да са се запознали със закона за туризма. После да седнем на една маса и с комитета, който трябва да създадем, да проведем Учредително събрание, да излъчим Управителен съвет и да изберем Контролен съвет. През август е много важно да проведем срещи с НПО, които са регистрирани по Закона за туризма с местоположение на територията на Бургаска област. По този начин след като поканим и тях на разговори, ще намерим едно балансирано решение за функционирането на този район. Най-просто казано, един такъв район ще обедини всички ресурси на общините. Така както е заложено в закона, към всеки един кмет има консултативен съвет по туризъм. Срещите се правят минимум един път годишно. На тези съвети се взимат решения на кои туристически пазари да участват и в каква посока да развиват своите туристически продукти. За жалост не всички общини в областта имат такъв финансов ресурс. Експертен ресурс също. Много често се получава дублиране на общините на една и съща борса или участват на много малко борси. Ето, например община Бургас тази година се яви на четири туристически борси, което е изключително малко. Към юли месец се прие националната програма за туристическа реклама. Вече България има ясна визия през 2017 год. на кои туристически борси ще участва. Нашата цел е до 2016 год. да сме създали тази организация, да сме минали това решение през консултативните съвети, важно е да е минало през общинските съвети на общините, за да си заложат средства в бюджетите за 2017 год. Да бъдат набързо конструирани работни групи, които да решат за коя община кой е приоритетен продукт и да го популяризираме, да изготвим рекламни материали, да заявим участие на борсите, в които Министерството вече е заявило, че ще участва. Много е важно да вървим с бранда България. 

В създаването на концепцията ние може да си позволим да дадем име на нашия продукт, бранд и слоган. Така ще е, както го решим. Когато обединим своите ресурси, ще сме много по-подготвени да участваме на борси.

Имало е множество опити за обенинение, но неуспешни. Защо очаквате, че този път ще успеете да привлечете общините от Бургаска област в една структура? И как отделните общини взаимно ще се рекламират?

Нека не забравяме, че никога до момента не е имало Министерство на туризма. То работи не само в посока за развитие на туризма, но и за обединението на бранша. Смятам, че министър Ангелкова и нейният екип работят много активно, за да създадат правила и регулации. Тази концепция за туристическо райониране е приета от много голяма част от бранша. Който не желае да се включи в това обединение, има това право , но така или иначе обединението трябва да се случи и да функционира. Ще добавя само, че една организация за управление на туристическия район може да се създаде само един път. Документи се подават в Министерство на туризма,  а изискването е да участват минимум 4 общини. Самият факт, че 13 общини от 13 в областта са готови да се регистрират, показва голяма политическа воля. От страна на кмета на община Бургас и на колегите му от целия туристически район тук. Браншът е орган, който членува към консултативния съвет към всички кметове и в тази организация кметовете са много важни, както и посоката, по която се решили да се развиват техните общини. Сигурен съм, че тази организация ще се случи.

Очаквате ли всички общини да работят заедно?

Едно обединение се създава, за да може да функционира. Първо трябва да бъдат равнопоставени целите, но и да се защитят интересите на всяка една община. Една организация се създава за определен период от време. Смятам, че до 2019 год. тя ще функционира в максимално добри темпове. Първите резултати може би ще бъдат усетени още догодина. Сигурен съм, че до края на 2017 год. ще имаме база за анализ, а през 2018 год. ще има още по-висок резултат. През 2019 год туризмът не само в Бургас, но и в останалите общини ще постигне по-високи резултати.

А колкото да самата организация, нека ви обясня как ще работи. Има четири световни туристически борси, на които е много важно да участва брандът „България”. Имаме специализирани туристически борси и такива на територията на България. Всяка една е в различна точка на страната и е насочена към различен таргет туристи и клиети. До момента община Бургас преценяше къде да отиде и кой е нейният таргет. След създаването на един такъв туристически район той няма да излиза извън граница като район Бургас, а като Южно Черноморие. Ние можем да му променим името, да създадем слоган и бранд. Когато излезем на някаква туристическа борса, ще можем да кажем „В нашия туристически  район можете да посетите Стария град в Несебър или Поморие за здравен и рекреативен туризъм, можете да дойдете за културно-исторически туризъм и да посетите остров Света Анастасия до Бургас, можете да отидете на поклоннически туризъм в Созопол, може да отидете за културно-исторически туризъм в Приморско, на еко-туризъм в Царево, можете да посетите селските маршрути в Малко Търново или да пробвате вината на Сунгурларе и Карнобат. Така ще можем да изредим всички общини. С един общ рекламен материал ще отидем на много повече борси, а когато туристите пристигнат в България, ще знаят къде да отидат в нашия район. А на оперативно ниво, ние ще подобрим комуникацията между кметовете, екипите, които развиват туризъм и местния бизнес. Нееднократно съм казвал, че най-големият проблем е това ,че туристите от Слънчев бряг не ходят в Деултум в община Средец, защото те нямат тези контакти и това място не е залегнало в маршртите на туроператорите. По този начин това обединение ще предлага целия район, а досега се работеше на парче. Ние няма да ограничим конкуренцията между общините. Те сами по себе си ще функционират на конкурентен принцип, но няма нищо лошо туристите от Несебър да дойдат и в Бургас. Бургас е административен център и притегателна точка за съседните населени места и затова трябва да бъдем водещи и активни в този диалог.

 

 



Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...