различно 23 юли 2012 2012-07-23 2020-08-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHBxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--27f03ea559776246ec158e6f45c2c4d38334630c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P7183568.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Отец Ромил от храм „Св. Вмч. Димитрий Солунски” и каузата му за младите хора

 Отец Ромил е свещеник в храм „Св. Вмч. Димитрий Солунски" в град Айтос. Младият духовник и църковното настоятелство, както и много граждани настояват църквата да получи съседната до храма сграда на бившето логопедическо училище, където да бъде създаден културно-информационен център за работа с деца и младежи. Отце Ромил гарантира, че вратите на това духовно средище ще бъдат отворени за всички деца без разлика на етнос или вероизповедание, за да могат да развиват талантите си, да общуват и да се спасят от пороците на улицата. За съжаление общинският съвет отхвърли предложението на църковното настоятелство и остави сградата да се руши. Отец Ромил се съгласи накратко да сподели вижданията си за този проект и надеждата си, че той все някога ще бъде подкрепен от първенците на Айтос.

Отче, можете ли да припомните накратко вашата идея, свързана с помощното училище в град Айтос?

Това е проект на църковното настоятелство. Работим го от пет шест години, но най-важното е това, че има много жив ресурс. Има хора, които са готови да помогнат, да работят безкористно за всичко това без да получават възнаграждения. Става дума за бившето логопедическо училище в града, което е непосредствено до храма и повече от три години не е действащо.Това е една материална база, която би могла да бъде в помощ на това, което църквата иска да направи там.

Какво точно искате да направите в сградата? Искаме да изградим един културно-информационен център за работа с младежта и с подрастващите, като основната задача на този център е...той не е чисто религиозен, не етнически или нещо от този род. Ние сме мотивирани от това ,че извънкласните форми на обучение вече не съществуват като цяло и основната ни идея е да работим с младото поколение, с подрастващите, като у тях възпитаваме ценности, с които в утрешния ден да се полезни за обществото ни ивсячески да имаме възможността да ангажираме свободното време на децата...

Това означава ли, че вие бихте работил с други вероизповедания, за да привлечете всички деца...понеже казахте, че не става въпрос за религиозен център?

Да, това е отворен център. Останалите деца от друг етнос и друго вероизповедание могат да се ползват от онова, което предлагаме. Освен това училището има единствената спортна площадка в центъра на града, която не е в най-доброто състояние, но ние искаме да я запазим, за да могат нашите деца да спортуват побаващо, да се учат, да получават и знания. Искаме да имаме там една мултимедия, която да се ползва от всички деца, да могат да презентират онова, което правят. В града ни има доста талантливи деца, ученолюбиви деца. Желанието ни е да достигнем до там, че да има една трапезария, където да могат социално слаби хора поне веднъж седмично да получават храна...ще тръгнем от малкото към голямото. Планираме да могат тези хора да се ползват от юридическа помощ от наши енориаши юристи, които ще могат през седмицата в свободното си време да дават такива консултации. Ще има педиатър, който да се занимава с децата, които нямат възможност да получавт такава помощ.

Това намерение е прекрасно, но общинският съвет все още не ви дава сградата. Очаквате ли това да се случи на някое от следващите заседания?

Надяваме се.

Един митрополит казваше така. Ако трябва да решиш нещо във времето, решавай го. Ако не можеш да го решиш на момента, остави на времето да го реши. Така че ние оставяме време на всеки да преразгледа своята позиция по отношение на искането на църковното настоятелство и един ден да се увенчае с общи усилия с успех, който да бъде за бъдните времена на всички жители на Айтос.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...