здраве 05 юли 2016 2016-07-05 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaE1vIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--69e591b2ff6334ebd0eb412e2c4dc0fb4f3a120a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_38.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургас служи за пример с кампанията на тестове за наркотици по училищата

Кампанията на община Бургас за провеждане на тестове за наркотици по училищата  е била дадена за пример пред членове на комисии и представители на политически партии в Народното събрание.

Това коментира Славейка Николова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества към Община Бургас, по време на дискусионния форум „Тенденции в разпространението на зависимостите сред младите хора”, предаде „Фокус”.

„От Министерството на образованието и науката казаха, че ще почерпят опит от нашата Община. Понеже ние сме пионерите, ние сме хората, които първи направихме тази стъпка, ще почерпят от нашия опит, за да може това действително да се случва в цялата страна”, обясни тя. 

Кампанията е стартирала миналата година около месеците април – май.

„Закупихме 100 „слюнчени тестове” за наркотици. С информираното съгласие на родители, директори и учители, както и с необходимата конфиденциалност, бяха проведени редица тестове по училищата”, обясни зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и спорт в Община Бургас д-р Лорис Мануелян 

Tестовете дават възможност за широк набор от идентификация на това дали са приемани медикаменти и наркотици. Д-р Мануелян уточни, че тестовете са направени напълно доброволно от учениците и са обхванали единадесетите класове. Той посочи, че резултатите още не са обработени, но по този начин се показва на учениците, че обществото не стои безразлично и местните власти не стоят далеч от този проблем. 
 
 „Нашата цел е да създадем координация и да ангажираме всички институции, които имат отношение към това, доколкото ни позволява законът  и нашите възможности”, допълни зам.-кметът. 

 По думите му Бургас е един от градовете, които членуват към „Европейски градове срещу наркотиците”, чието седалище се намира в Стокхолм. „Всички развити общества обръщат внимание на този проблем, защото зависимостите и наркоманиите стават все по-значими като социално явление. Те носят все по-сериозни морални и физически щети върху поколенията”, допълни той. 

Средно за всяка година се образуват около 150-200 досъдебни производства в Районната прокуратура, които са свързани с проблемите на непълнолетни лица. За миналата година са образувани 222 досъдебни производства. Голяма част от тях са прекратени, защото става въпрос за притежание на една или две цигари марихуана, за което деяние не се предвиждат сериозни рестрикции. Само за Районна прокуратура – Бургас, миналата година на съд са предадени около 80-90 дела. 
 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...