различно 25 юли 2016 2016-07-25 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEFwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5696c0e30af47727e7b120982a165641c45c3931/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_358.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Пътеката на солта“ доби нова визия

 „Пътеката на солта“ край Атанасовското езеро, която е любимо място за много жители и гости на Бургас, придоби нова визия.

След като две години представяше информация за лагуната и използването на ресурсите там – лугата и калта, днес пътеката изглежда коренно различно. Промената се налага заради облагородяването на района и прокарването на велоалея край езерото. Инициативата е част от дейностите по проекта „Солта на живота“, който Българска фондация Биоразнообразие реализиара.
пътека1.jpg 274.27 KB
Благодарение на талантливите илюстратори от „Pavilion” бяха изработени атрактивни илюстрации, които представят някои от особеностите на Атанасовско езеро, както и най-характерните му обитатели. 

Саблеклюни, кръстосващи саби, рибарка, която мята въдица, кокилобегач на високи токове, солница, солничар, апликирани с кал хора, слънцето и вятъра, които са „виновни“ за създаването на морската сол са само част от елегантните илюстрации, които бяха аранжирани на асфалта в две различни посоки –за велосипедистите, които идват от града и за пешеходците, които се придвижват от новопостроения до бункера паркинг (на мястото на кораба „Чайка“). 

Илюстрациите се срещат до голямото ято мигриращи щъркели, което е разположено на асфалтовия път към басейните с луга и кал. В хода на работния процес гражданите бяха впечатлени от илюстрациите по асфалта и поздравяваха екипа за чудесната идея и реализация. 

Ремонтирани бяха информационните кубове, които представят решетката на солта и бяха монтирани в единия край на Пътеката на солта (до моста), до пътя за басейните с луга и кал и до новия кът за почивка зад Производственото хале на солниците. До края на тази седмица ще бъдат монтирани и новите информационни носители за кубовете, които вече са интегрирани с илюстрациите върху велоалеята и представят биоразнообразието на лагуната, езерото като място за солодобив, луго и калолечение и най-забележителните особености, свързани със статута и челните места, които езерото заема.  

Ново място ще бъде намерено и за „Къта на солничаря“, който представя професията на солодобивниците в Атанасовско езеро и някои от характерните пособия, които ползват в работата си. 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...