култура 02 сеп. 2019 2019-09-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2szIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--87e69abc7456792326b64623bb834c5354fd3d3e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35564.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Целуни ме, Кейт!" закрива Музикалните празници в Бургас

Мюзикълът "Целуни ме, Кейт!" /Kiss Me Kate!/ ще закрие тазгодишното издание на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров".

Събитието се реализира от Държавна опера - Бургас и Община Бургас.

Премиерата ще се състои на 4 септември от 20:00 часа на сцената на Летния театър.

Представлението по музика на американския композитор Коул Портър ще даде възможност на зрителите да проследят интригуващия сюжет на мюзикъла. 

Солистите, които ще разкажат чрез средствата на изкуството вълнуваща история с драматични обрати и щастлив край, са: в ролята на Фред Греъм /Петручо/ - Марчо Апостолов - гост, като Лоис Лейн /Бианка/ - очарователните Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова - за ролята се подготвя двоен солистичен състав. Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученци. Лили Ванеси /Катерина/ - Еделина Кънева - гост и премиер солистка на Националния музикален театър "Стефан Македонски", същата роля готви и оперната прима Шмилена Султанова. В останалите, не по-малко атрактивни и важни за сюжетното развитие, роли, ще видим: като Хари Тревър /Баптиста/ - Делян Славов,  Веселин Спасов , Хети - Лина Пеева, Дарина Запрянова, Пол -  Йордан Христозов; Първи гангстер - Диман Панчев, Тошо Герджиков, Втори гангстер - Яни Николов, Мирослав Димитров, Харисан Хаулъл - Петър Тихолов, Майкъл Лемън /Гремио/ - Милен Динолов, Джек Хупър /Хортензио/ - Любомир Тодоров, Ралф - Александър Перпериев, Портиер - Вълю Тотев.

Зад диригентския пулт ще бъде младият надежден маестро Цанислав Петков,  който е един от тазгодишните носители на Наградата на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Едва двадесет и девет годишният диригент е отличен заради активната си творческа дейност през изминалата година.

Режисьор на премиерния мюзикъл, поставян за първи път на бургаска сцена и с амбиции да се превърне в сценичен хит, е Александър Текелиев, Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хореографията - на  Желка Табакова. Диригент на хора e Невена Михайлова. Концертмайстор - Йордан Ковачев, помощник-режисьори - Лина Пеева и Петър Тихолов. В атрактивния музикален спектакъл участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера - Бургас.

"Целуни ме, Кейт!" е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретето е по Шекспировия шедьовър "Укротяване на опърничавата". Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С "Kiss me, Kate!" композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф - през 1949 г. Портър печели наградата "Тони" за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото - цели две награди "Tони" - за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на "Целуни ме, Кейт!" в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...