Минута за размисъл 17 ноем. 2018 2018-11-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWhPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ccc599ac58dfeb898c335dd1daf4b941330baf74/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33076.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Показният псевдопатриотизъм плющи като мръсно пране

Хич даже няма да ви говоря за оставката на вицепремиера Симеонов. Решил, дал я. Поне стана ясно, че заради неговата оставка коалицията не се счупи, както пророкува премиерът наскоро. Конструкцията на къщата от карти си е непоклатима.

А и какво толкова е станало. Нали вицепремиерът На Кого Ни Оставяш на изпроводяк ни каза, че играта продължава. Един вид, пак ще се срещнем след десет години...

Но аз за друго бих искал да ви похортувам.

„Ако си патриот и обичаш майка България, сподели това!!!“ – току ме призовава във ФБ някой хиперактивен потребител  и ми праща снимка на красива девойка в народна носия.

Пък аз, простакът с простак, се запъвам и не искам да споделям фотоса. Не че имам нещо против красивите българки в национални носии, дори напротив много ми харесват, но се чудя какво общо има една такава снимка с патриотизма. 

Че то ако снимаме, да речем в родопска носия, с рунтав калпак , с потури и с елек Джесика Алба, снимката пак ще показва красива жена, ама къде отива тогаз патриотичното начало.

И Тереза Мей ако барнем с шопски аутфит, току виж и тя изтръгне някой друг патриотичен възторг.

Преди време жена ми намери в някакъв гардероб странджанската носия на баба си. Сложи я и …беше много красива с дрехите, които бяха на има няма на около 60-70 години, може и повече дори. Да, ама би ми откъснала главата, ако тръгна да и споделям снимката. Язък. 

А снимката с онази умна и красива мома българка, която зарязала високата си заплата и хубавата си работа в САЩ, за да се върне в България и да работи на ползу роду…брей, за този кадър що призиви „Сподели!!!“ получих, не ви е работа.

А аз пак се опънах като магаре на мост и не споделих с ни един човек.

После какво се оказа? Момата от истерично споделяната снимка не била българка с високоплатена длъжност в американска компания, ами била изключително способна порно актриса, високоплатена и при това нямаща ни най-малко желание да идва в България. 

Та, си мисля. Ако пусна ето тази снимка и под нея напиша


Това е Марко. Беше високоплатен и много уважаван специалист по нанотехнологии в САЩ, ама се върна в България и я докара дотук…стана уличен музикант и пее патриотични песни за Клета Майка България...

Това патриотично ли ще е или няма да е патриотично, а? Ще споделите ли снимката

Успокойте се, де. Всъщност на снимката е уловен уличен музикант в Рим, който щракнах преди време. Дреме му на него за нанотехнологиите.

А иначе тъй и тъй сме отвори дума за завръщащите се българи –патриоти, та затуй се сетих за една лекарка гинеколог, която години наред работи в Германия, върна се заради патриотизъм  и идеализъм в родния си град и след като потропа на какви ли не врати, след като и предложиха най-много да стане стажант на специалисти, които хал хабер си нямат от лапароскопската техника, с която тя рутинно е провеждала операции в немски болници, след като стана ясно, че и предлагат да работи само по случаи, които утвърдените и колеги  евентуално ще откажат, след като разбра, че пари няма да получава и то дълго време, ами тя се върна обратно в Германия и пак си работи там.

Не споменавам кой е градът, не споменавам родните болници, в които и се подиграха, не прилагам снимка и на лекарката, защото те не желае повече да чуе за здравната система в родното си място и в родната си държава, а след всичко това, ще си идва лятото само като турист.

Думата ми е…не вярвайте на такива снимки.

В първите години след Освобождението на България през 1878 год. много млади българи отивали в чужбина, за да учат и после да се върнат обратно, за да приложат наученото у нас.

Тогава това е било патриотизъм.

Днес много млади българи отиват в чужбина, за да се изучат и да не се върнат никога обратно.

Те не просто бягат, те се спасяват. 

Страшното е, че бягат от нас, спасяват се от нас…останалите тук българи.

И не знам какво говори това за нас.

Като ви казвам такива неща, това не е никак патриотично от моя страна, май.

Но какво пък. Имаме сума ти управници, които се снимат с народни носии. Патриотизмът им е тъй …бликащ, бълбукащ, искрящ, пенлив…и театрален.

Ако смятате, че щом споделяте фотосите им, сте истински българи, правете го. Не пречите на никого.

А ние останалите ще се смеем и ще плачем. Не, не…бъдете спокойни. Няма да се смеем на вас. Ще се смеем на нас и ще плачем за нас.

Каква е тази снимка ли?

Това е Кръстьо. Той можеше да стане народен представител, златен пръст, коалиционен партньор, да мълчи като пукал и да си взима голямата заплата, но вместо това стигна дотук. Ако обичаш България, не позволявай това да се случва на други.

М
исля си, че ако не позволяваме да има "златни пръсти" в политиката, може би няма да има такива хора по улиците...а, може и да греша.

По-добре снимайте семейството си, децата си или себе си. Може и да сте с народни носии. Но си дръжте кадрите в албума или в телефона или където решите. Само не ги споделяйте. Защото патриотизмът не е истеричен крясък "Еййй, вижте ме, бе...вашта мамка, къкъв  съм патриот"

Друго е. 

А сега е време за прогноза.

Днес ще е студено, облачно, ветровито и максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до около 9 градуса. Може да е студено, но  пък няма да вали.

Нека е хубав денят ви.
 
автор: Красимир Калудов

P.S За разлика от някои тънкообидчиви политици аз нямам проблем да ви поднеса извинението си, ако съм ви засегнал с този текст. Простете ми и не ми обръщайте внимание, не се гневете и просто се радвайте на почивния ден и на живота.
 

Коментари

Минута за размисъл ...


пред олтара ...


dev.says |> hello(:world) ...