региони 15 ноем. 2018 2018-11-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEZPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2e3566be4d3ff145d732270f56311d51ec5760ab/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33061.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тежка техника чисти деретата в община Камено

Деретата в община Камено, които са държавна собственост, ще бъдат основно почистени.

Инициативата е на областния управител Вълчо Чолаков и неговия екип. Дейностите се реализират със съдействието на ГД ПБЗНС и местната Пожарна служба в Бургас.

Осигурена е тежка техника, която да работи в критичните участъци. Самият Чолаков провери на терен  как вървят дейностите по почистването. Губернаторът установи, че вече са проводими 200 метра от Татарски дол в село Ливада, 600 метра от дерето на село Полски Извор в посока село Черни връх. В момента тежката техника работи върху дерето в село Тръстиково.

Към този момент вече са изчистени над 1200 метра, осигурена е провoдимостта в най-критичните участъци, отстранени са паднали дървета, храстова растителност, битови отпадъци, тръби. 

Според кмета на село Тръстиково Иванка Драгова местните жители, сред които и 90-годишни хора, не помнят някога да е правено подобно почистване на опасните участъци. 

Припомняме, че селото беше едно от пострадалите при бедствените наводнения през 2017 година, когато водната стихия взе човешки жертви и нанесе редица материални щети. 

След като пробва да чисти деретата в областта с помощта на лица лишени от свобода, областният управител Вълчо Чолаков получи необходимото съдействие от страна на ГД ПБЗНС  /Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението/, за да увеличи ефективността на почистването и посредством тежка техника.

След приключване на работата в община Камено се очаква техниката да бъде насочена и към други проблемни места в областта, сред които участък от река Средецка, в района на село Дебелт.

„Не спираме да търсим варианти, правителството ни помага, но проблемите са трупани с години, затова усилията трябва да бъдат съвместни. На местно ниво трябва да се поема инициатива според възможностите. На територията на област Бургас участъците за почистване  са стотици хиляди метри, а проблемът отлежава повече от 30 години. От хората разбираме, че някъде почистване не се е случвало никога. За мен единственото правилно в тази ситуация е да не си прехвърляме топката, а институциите съвместно, кой с каквото може и според компетенциите си, да се опитаме да свършим нещо полезно. В област Бургас успяваме да го правим. Това, което постигнах с времето е да убедя всички институции, че няма „моя и твоя работа“, хората не се интересуват чия е компетентността и са прави. Работим като общ механизъм, това е държавата”, коментира Вълчо Чолаков.

Проблемът с непочистените дерета и речни участъци беше сред първите, с които областният управител се сблъска в началото на мандата си.

Междувременно Министерски съвет отпусна 61 808 лв. за осигуряване проводимостта на участъци от речното легло на р. Русокастренска в южния и севeрния край на с. Русокастро. Тече процедура по изготвяне на проект, след коетто ще бъде възложено и самото почистване.

4 309 140 059 млн. са отпуснати по фонд „Солидарност” за общините Камено и Бургас, засегнати от бедственото наводнение през 2017 година. Средствата са за възстановяване на разходите, които общинските администрации са извършили за отстраняване на щетите, нанесени от наводнението.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...