региони 11 ноем. 2018 2018-11-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0JPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--03a8688a59943bd0f422cbfebf564506b705ee06/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33011.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ноемврийски спомен от Бегликташ

Минаха времената, когато Бегликташ беше слабо известно, обвеяно с мистика, кътче от Странджа близо до Приморско. Днес древното тракийско светилище се е превърнало в част от маршрута на всеки уважаващ себе си турист, който обича преходите из природата и срещите с историята.

Изненадващо топлият ноември дава възможност Бегликташ да бъде видян и почувстван.

И на място можете да се уверите дали е толкова хубаво, колкото са ви разказвали, че е и да се опитате да си представите как са се провеждали ритуалите. Можете да затворите очи и да се почувствате като жрец, стига да имате по-развихрено въображение.

А е възможно да посетите светилището, за да се уверите, че всичко е още на мястото си.

Възможно е, ако сте тук за първи път, да си кажете "Това ли било? Това ли е всичко?"
Не, не е всичко.
Искате ли да знаете какво има след Бегликташ? Някъде извън зоната, за която вече всички знаят и всички говорят?
Достатъчно е да нарамите здраво раницата и да продължите своя поход към близкия залив "Света Параскева". Тогава започва интересното и изненадите предстоят.
Например тези ръбести скали, които времето е разсякло като парчета торта.

Да, може да не е сътворено от човешка ръка, но пак е хубаво и ни доказва за кой ли път, че Природата е най-добрият творец.

Пътят се вие, извива и пресича поляни и гори

И ако сте достатъчно търпеливи и упорите, в един момент ще видите морето, много след като сте започнали да чувате песента на вълните му, а после ще излезете на брега на приказно красив залив. "Света Параскева"

Гледката си заслужава и отблизо и отдалеч.

Има и кътчета на брега, които са труднодостъпни, но пък това ги прави интересни и желани. Ако стъпка по стъпка внимателно се спуснете до самото море, ще получите една невероятна гледна точка.

И в гората има какво да се види. Например тези плодчета, които ...със сигурност са по-добри на вид, отколкото на вкус. По-добре не ги опитвайте.

Може да видите и забравен кладенец, сътворен незнайно кога от незнайно кого камък върху камък. Стои на мястото си и днес.

Или пирамидка от камъни, в които са пъхнати листчета с желания и копнежи.

Може пък точно това да е мястото, където се изпълняват желанията. Неслучайно всичко изглежда чудновато и различно.


И дори малко свръхестествено


Бегликташ е хубаво място и през ноември. Можете да се уверите и сами през някой от още топлите дни.


автор: Красимир Калудов

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...