региони 05 ноем. 2018 2018-11-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajlPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--55ba69d7ba21584723323f613a5769fd1fbfc820/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32953.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какъв град е Бургас? Индустриален, туристически, на търговията, на технологиите или …

За възможностите пред Бургас да бъде всичко онова, което си пожелае. За възможностите той да бъде туристически, индустриален, технологичен, търговски, финансов, културен, конгресен или икономически център. За тези и за други посоки, по които градът може да се развива, даваме думата на Зияд Ел Масри, човекът, който успя да доведе в Бургас дипломати и инвеститори от всички възможни арабски страни, за да участват в няколко поредни икономически форума.

Защо смятате, че Бургас има потенциал да се превърне в голям туристически център? Та, нали всички погледи в момента са насочени към Слънчев бряг?

Нека да започна с един пример. Става въпрос за египетския курорт Шарм Ел Шейх. През 80-те години на миналия век Израел върна на Египет Синайски полуостров. И какво имаше там? Нищо. Само една пустиня. Нямаше пътища, инфраструктура, нищо. Само една граница.

Е, всъщност не съвсем нищо. Имаше прекрасни плажове с дължина на ивицата около 50 -60 км. И знаете ли какво направиха тогавашните управници на Египет? Създадоха един курорт на световно ниво. Поканиха най-големите в света туристически фирми, агенции и туроператори. Поканиха най-големите в света хотелски вериги.  Тогава им казаха

„Ето, ние имаме прекрасни плажове. Даваме ви безплатно терените до тях. Осигуряваме ви ток, вода, инфраструктура и комуникации. Гарантираме ви 15 години нулеви данъци. Срещу всичко това вие строите хотели от най-висок ранг, подготвяте изключително изгодни пакетни цени за почивка за чужденци, наемате 100% египтяни за персонала си, обучавате ги, развивате ги и им плащате заплати и осигуровки“

Така през 90-те години на миналия век  в пясъците на пустинята направиха Шарм Ел Шейх , един от най-печелившите курорти в света.

Но каква е печалбата на Египет, щом хотелските вериги не плащат данъци и земята им се дава безплатно?

Логиката е следната.Там  бяха построени луксозни хотели на световноизвестни вериги. Тези хотели си остават там, никой няма да ги вземе  със себе си. В момента Шарм Ел Шейх осигурява заетост за 500 000 души, т.е 500 000 семейства се хранят от приходите на тези служители в туризма.

Шарм Ел Шейх печели много, държавата печели още повече, защото „на гърба“ на този курорт там Египет като държава може да провежда бизнес форуми и конгреси, в които участват най-влиятелните бизнеси и индустрии от света. Става дума за конгресен туризъм.

Е, какво общо имат световният курорт Шарм Ел Шейх и Бургас…къде са пресечните точки?
 
Разбира се, че имат общо. Това са възможностите. Преди години като общински съветник това беше идеята ми за Бургас. Същата е и сега, но преди това трябва да си отговорим сами на въпроса „Какъв град е Бургас? Туристически? Индустриален? Финансов център? На търговията и услугите ли?“

Когато пътувам из Италия, на входа на различните градове виждам изписано името на населеното място и с какво то е известно. Там всеки град има някакъв статут, някаква визитка. Парма, градът на сиренето пармиджано или на тамошната шунка. Венеция , град на любовта…Рим, на историята, Флоренция на изкуствата…Милано на модата или на операта Ла Скала

Е, моля много някой да ви каже какъв град е Бургас? На какво? Какво е неговата визитка? Как ще го опишем с една дума?

Добре…направено е много, но с чужди пари. От ЕС. Добре, но това не е достатъчно. Нещата се правят с парите от бизнеса. С парите на инвеститорите. Когато се появят бизнесмените, когато дойдат инвеститорите, те диктуват модата. Те дават заплати, плащат данъци, влагат капитали в даден град.

Ето, нашата болница е построена в Бургас, плащаме заплати и осигуровки на 130 души, плащаме данъци на общината, такси. .

Не че не одобрявам европроектите в Бургас. Радвам се за тях, но стратегията на града липсва. 

Не е лошо направеното, но ние всички трябва да решим какъв град сме, какъв град искаме да сме. Производство ли ще правим, индустрия ли, туризъм ли…какво?

И все пак…къде виждате пресечни точки между Шарм Ел Шейх и Бургас. Признавам си, че на мен ми се струва малко …пресилено да търсим прилики между един световен курорт и Бургас…

Защо да е пресилено? Когато бях общински съветник,  предложих да обособим една зона около плажа в Бургас от 100 дка или от 50 дка. Да разделим този терен на отделни парцели и да поканим световни хотелски вериги да развият тази зона.  Моделът е съвсем прост. От общината безплатно парцелите, а от световните вериги изграждането на хотелите. 

А не може ли общината да продаде едни такива терени?

Но защо да ги продава. Добре, общината ще ги продаде, ще получи срещу тях 100 млн евро или 200 млн евро, ще ги инвестира в нещо, ще ги изхарчи и какво? Не е ли по-добре да дадем земята на световни хотелски компании, те да построят свои хотели и така да вдигнем нивото на туризма в Бургас, да повишим „звездите“  на туристическия продукт?

Но нека поставим условие. Даваме земя, вие строите хотели, но най-малко 80% от работниците ви ще са от Бургас и от региона.
Десет такива хотелски вериги да дойдат в Бургас, петнадесет да са, тогава ще бъдем вече град на конферентен туризъм, но на световно равнище.
Щом един малък град като Одрин има хотел „Шератон“, защо Бургас да няма
„Шератон“ или Хилтън“ или други от това ниво. Защо да привлечем такива марки? 
Само си представете няколко такива хотела на първа линия, едно хубаво яхтено пристанище и какви туристи ще идват тогава в Бургас? Тогава вече ще можем да се наречем туристически град.

А сега какво? Имаме едни два свестни хотела и това е всичко. 

Къде са ни световните хотели, рибната борса, големите пазари за занаятчии? Къде са?

Но може пък да не искаме това. Нека тогава бъдем град на производствата, на индустрията. Нека правим нещо, но то да бъде в една посока, а не да се разпиляваме.

Вярвате ли, че Бургас може да е на нивото на  Шарм Ел Шейх?

Дори да е на по-ниско ниво, пак ще е по-добре от сега. Ние сме областен град и останалите около нас могат да имат спомагателни функции. Да бъдат естествено икономическо продължение и допълнение на града. Да дишат чрез Бургас. Как ви звучи това.

Бургас – световен град в сферата на бизнес услугите и хотелиерството? Ако сме такъв, тогава Несебър и Созопол ще помагат. Те самите ще се развиват покрай Бургас.

Да, Несебър и Созопол са прекрасни градове, имат туризъм, но са прекалено малки на световната карта… Докато не превърнем Бургас в проспериращ туристически град, те ще си останат малки.

Истината е, че нямаме стратегия. Какъв град искаме да сме? Накъде отиваме в следващите години. Туризъм, технологии, производства и индустрия.Ако се самоопределим, ако имаме разпознаваемо лице с нещо конкретно, бизнесът ще ни забележи на световната карта.
Нека се изясним какви инвестиции да привлечем? Какъв бизнес? IT секторът? Добре, нека тогава да дадем едно огромно място на този сектор. Да привлечем най-големите в света от тази сфера.

Нека поканим Епъл, но не да им казваме колко струва квадратния метър или какво им иска държавата, а да им дадем преференции, облекчения и какво ли още не. Днес борбата за инвестиции е жестока. Конкуренцията е огромна.

Да, някой ще кажат, че сме малка държава или че сме малък град. Добре де…нека бъдем като Холандия, като Швейцария, като Австрия.  На инвеститорите им е все едно, че тези три държави са малки, нали. Но инвестират милиарди там. Австрия няма море, има само планини, но има десет пъти по-развит туризъм от България. Какво като е малка държава.

Много се радвам на кмета, нямам нищо против усилията му. Благодарен съм на всеки, който прави нещо за Бургас.
Но няма да стане само с парите на ЕС. Това са чужди пари. Готови пари.Те свършиха, но не успяхме да завъртим колелото.

Определяме се като най-добър град за живеене. Добре, но има безработица в града. Скрита безработица извън лятото. През зимата няма какво да се работи. Има липса на кадри. Имаме два университета, но не си казваме „Хайде да се съберем и да решим кои специалности да закрием и какви да разкрием, за да идват студенти от цялата страна и от чужбина и да учат в Бургас. От чужбина!!!“ Загубили сме представа какви са времената. Нямаме визия.

Съжалявам, но аз искам в Бургас да говорим за нещо повече от улици, спортни зали и площади, защото в момента няма работа, няма големи инвестиции и няма знакови фирми, които да са избрали нас, а не Пловдив или Стара Загора. Затова ни трябва стратегия.

Имаме нужда от зам. кмет по външната политика.  И той да ходи по цял свят на световните борси, по световни конгреси и форуми и да предлага на инвеститорите да дойдат в Бургас.

Това, че физически сме разположени в Европа нищо не означава. Какво от това. В ЕС приемат и уважават само силния и работещия.

Но трябва да представим готова стратегия. До 2025 год искаме да построим хотел на световна хотелска верига на първа линия до плажа, с 800 работници от Бургас и региона и да поискаме с този хотел домакинството на световен форум или конгрес. Това е план, който е интересен на инвеститорите. 

Нашият град се намира на 300 км. от най-голямото летище на света и защо да не използваме тази близост, за да превърнем Бургас в център за бизнес, услуги, конференции, туризъм…

Но как Бургас ще се пребори със Слънчев бряг?

Но аз говоря за туристи, които не ходят в Слънчев бряг, а в Шарм Ел Шейх. За туристи от висок клас, които искат скъп продукт. Извинявайте, но в Слънчев бряг ходят по-различен тип летовници. Нямам нищо против младите туристи или срещу пенсионерите, но …за други ви говоря.

Хайде, нека направим нещо от по-високо ниво в Бургас и да поставим нашия град на световната бизнес карта. Нека сложим всичко на масата, а не половината под масата и да кажем „Ние искаме да направим това и да изстреляме Бургас в XXI век“ Днес не е трудно ,не е невъзможно за един град да привлече вниманието и интереса на бизнеса и на инвеститорите от света.

Всеки втори човек е в социалните мрежи, всеки може да разбере за Бургас и да поиска да посети Бургас, стига да имаме визия за града и продукт, който да предложим.
Няма нужда да хленчим, да плачем, да се оплакваме, да си пречим и да чакаме всичко от кмета.

Нека да е ясно. Не е нужно човек да е кмет или президент, за да работи за своя град или за своята държава. Аз ходя по различни световни форуми и навсякъде обяснявам за България и за Бургас, защото ги нося в сърцето си. Всеки може. Не може да чакаме само на управляващите. Или не могат те да чакат само на гражданите. Трябва всички заедно да си помагаме, заедно да решим какво да бъде Бургас. Иначе няма да стане.

Вие организирахте и проведохте няколко икономически форума в Бургас и в региона под надслов „Изтока среща Запада“…съжалявате ли, че ги направихте, щом те не постигнаха резултатите, които искахте?

Не съжалявам за нищо, което съм направил за Бургас. Успехите не бяха много големи, имаше и пречки, но не съжалявам. Опитал съм да направя нещо за града и за региона. Аз исках това и го направих.
Не съжалявам, защото знам, че майка България и Бургас са го оценили. Рано или късно ще дойдат резултатите от тези форуми. Колкото и дълга да е нощта, слънцето винаги изгрява и свестните хора излизат отпред. Аз вярвам, че можем да направим Бургас велик град. Това зависи само от нас, от бургазлии.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...