образование 26 окт. 2018 2018-10-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3hPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3b7bc152ffe06a0f5ce3bd5d2d2d46be018283b5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32880.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Фирми ще плащат висшето образование на ученици от Строителния

Строителни фирми ще поемат разходите за висше образование на ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас. 

Това ще става срещу договор, според който след завършването си учениците ще се връщат да работят именно при своите „меценати”.  

Фирмите ще поемат разходите както на ученици, чиито семейства нямат възможност да осигурят следването им, така и на други, които имат желание да се развиват в строителството. Това съобщи инж. Недялко Недялков, член на Управителния съвет на Камарата на строителите в Бургас. 

Днес той участва в представянето на първия за региона училищен Кариерен център, който вече работи в Гимназията по строителство. Той се помещава извън основната сграда на училището, до медицинския кабинет.

Учебното заведение избра именно Деня на строителя – Димитровден, за да представи тази своя идея. 

„Подкрепяме ръководството на гимназията в тази отдавна чакана инициатива. Готови сме веднага да предоставим свободни позиции за стажове и практическо обучение“, допълни инж. Недялков.

Целта на центъра е да свърже ученици, желаещи да стажуват и работят в строителни фирми, и бизнеса. Фирмите ще предоставят на центъра свободни места за платени стажове и практики, а учениците ще имат възможност да учат професията в реална работна среда. 

„Постоянно чуваме, че в строителството липсват кадри. Чрез сбъдването на тази наша мечта желаем да осигурим кадрите, от които браншът се нуждае. Както и възможност на учениците да учат професията чрез преживяване“, обясни директорът на гимназията инж. Даниела Симеонова.

По думите ѝ от години училището сътрудничи с фирмите от бранша, осигурява стипендии и парични награди за изявените ученици.

В центъра ще работят учители по професионално образование от гимназията – инж. Богдана Чонгова, инж. Сия Георгиева и ландшафтният архитект Томас Ахчиян. Всички са бивши възпитаници на гимназията. 

Центърът се ръководи от Елена Желева, педагогически съветник и психолог в училището. Основен партньор е Камарата на строителите в България и нейните членове. 

В Кариерния център учениците ще могат да се научат как да се представят на интервю за работа, как да попълват документи, как да пишат CV. Фирмите ще имат възможност да представят своята дейност с презентации, да организират посещения на учениците на техни обекти и др. 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...