здраве 26 окт. 2018 2018-10-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFJPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--93a281deaabf79bb99a454f69570de0f9b41a9c8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32879.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Светила от "Пирогов" ще преглеждат деца в Бургас

Едни от най-големите специалисти от университетската спешна болница "Н. И. Пирогов" ще правят безвъзмездни профилактични прегледи на деца в Бургас.

Прегледите ще се извършват в последната събота от месеца - 27 октомври, в ДКЦ I. Желаещите да се срещнат със светилата на медицината трябва да си запишат предварително час на тел.: 056 810571, всеки ден между 13.00 и 19.00 часа. 

Родителите трябва да посочат имената на детето, неговата възраст /до 18 г./ и при какъв специалист желаят преглед. В случай, че детето е минало вече през определени изследвания, при срещата е нужно да се носи и наличната медицинска документация.

Това съобщи днес в Бургас създателят на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" д-р Асен Меджидиев, който е и председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник на отделението по УНГ в "Пирогов".

„Целта ни е профилактика и диагностика на редица хронични заболявания, които могат да бъдат овладени по-успешно в ранна възраст като гръбначни изкривявания, деформации на ходилата, на опорно-двигателния апарат и др. Откакто стартирахме програмата преди пет години прегледахме 7000 деца от девет различни града в цялата страна. Интересът към нея расте, но освен това смятаме следващата крачка да бъде изграждането на кол центрове за директна денонощна връзка с нас за консултации с местните медици при по-тежки или спешни случаи", обясни д-р Асен Меджидиев.

Подробности за инициативата предоставиха още доц. д-р Христо Шивачев - председател на Съвета на директорите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", координатор на Специализирания комплекс по детски болести и началник на Клиниката по детска хирургия в болницата, зам.-кметът по здравеопазване на Бургас д-р Лорис Мануелян и д-р Калина Ишкиева - управител на ДКЦ I.

"Ранните диагностика и лечение ще предотвратят настъпващи усложнения и хронифицирането им, ще намалят броя на хоспитализациите и себестойността на лечението. Предоставяме възможност за лесен достъп до преглед при доказани специалисти в неработен и неучебен ден", допълни доц. д-р Христо Шивачев - началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

От своя страна д-р Меджидиев обясни, че вече е обсъдена идеята местни лекари да проведат кампания в бургаските учебни заведения. Целта е да бъде осъществена допълнителна превенция за децата. 

Предстои през месец април медиците от „Пирогов” да направят съвместна среща с бургаските си колеги за анализиране и обобщаване на резултатите от извършените прегледи.

Лекарите, които ще преглеждат в Бургас са доказани медици с дългогодишен опит, завеждащи клиники и отделения в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов":

-Проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", детска травматология;

-Д-р Цоцомански - завеждащ Отделение "Детска травматология";
 
 -Доц. д-р Христо Шивачев - началник Клиника "Детска хирургия";

-Д-р Асен Меджидиев - председател на Столична Лекарска Колегия към БЛС и началник Отделение УНГ;

- Д-р Ботева - УНГ;

-Д-р Праматарова - завеждащ Отделение "Офталмология";

-Д-р Пеев - началник Клиника "Детска урология";

-Д-р Попов - Урология;

-Д-р Габровски - Детска неврохирургия;

-Д-р Галя Тодорова - Детска кардиология;

-Д-р Страхинова - Детска образна диагностика и ехография
Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...