ориентири 24 окт. 2018 2018-10-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjlOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0b70a0d6a17d4dea1b7c7d9032a002f7a100005c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32852.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Съдии наградиха талантливи ученици от Бургас

Даровити бургаски ученици бяха отличени и наградени в конкурс за есета на теми „Съдебната власт – доверие в закона“ и „Моето право е моята отговорност“. 

Официални гости на церемонията бяха Божидар Кънчев, секретар на Община Бургас и Виолета Илиева, директор на Регионално управление на образованието – гр. Бургас. 

Сред присъстващите бяха още председателят на Окръжен съд – Бургас – съдия Росица Темелкова, зам.-председателят на Районен съд – Бургас – съдия Анна Щерева, доскорошният председател на институцията съдия Яна Колева, окръжният магистрат Таня Маркова и районният съдия Анатоли Бобоков.

 „Представените есета показват, че вие сте мъдри, мислещи и отговорни млади хора към себе си и обществото. Вашата творческа креативност е нашият смисъл да изпълняваме дълга си; да бъдем справедливи, въпреки предразсъдъците и трудностите; да търсим винаги правотата и обективната истина, стъпила на законността. И както е казал един от участниците „желаем да живеем в държава, в която върховенството на закона е неоспоримо“, заяви в речта си председателят на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова.

Общо 28 ученици и студенти се включиха в конкурса. Тричленно жури излъчи 7 призьори. Най-многобройни бяха участниците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. 

„Когато четох вашите теми, се изненадах с каква точност посочвате най-големите рани в обществото ни; с каква болка пишете за тях и се почувствах виновна, че ние – възрастните, не сме успели да изградим общество, в което на такава крехка възраст вие да не трябва да се срещате с болката, агресията и несправедливостта. Възхити ме, вашата проницателност!“, заяви съдия Маркова – член на журито.

Най - малкият отличен участник беше седмокласникът от ОУ „Хр. Ботев“, кв. Долно Езерово, Стефан Чалъков. 

Трима от класиралите се на първи места в различните възрастови групи, бяха ученици от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Костадин Петранесков от 11 а клас; Валя Вергиева и Асен Михайлов от 9 б клас. В най-голямата възрастова група отличия получиха дванадесетокласниците Стиляна Николова от ПТГ „Проф. А. Златаров“ и Стамен Въчков от ПГСАГ „Кольо Фичето“. Сред класираните бе и студентът от Бургаски свободен университет Красимир Русев, който за втора година участва в конкурс за есе организиран от двете съдебни институции. Всички участници в конкурса получиха лично грамоти за достойно представяне от председателя на Окръжен съд – Бургас, съдия Темелкова.

Церемонията приключи с изнесена лекция – дискусия от съдия Бобоков на тема „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления извършвани от наркозависими лица“. 

С това беше дадено и началото на новия образователен цикъл на програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която ще продължават да работят съвместно Окръжен и Районен съд – Бургас през новата учебна 2018/2019 г.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...