ориентири 23 окт. 2018 2018-10-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0pPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5e779b204121682af50ca849b751cab5ee4a5283/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32839.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Над 60 жертви на сексуално насилие са получили помощ в Бургас

Повече от 60 жени на различна възраст са потърсили помощ в Центъра за подпомагане на жертви на сексуално насилие „Вселена“ в Бургас.

Голяма част от тях са момичета на млада възраст. Това съобщи кметът на черноморския град Димитър Николов по време на конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие".

В срещата взеха участие Ема Хопкинс  - посланик на Обединеното кралство в България, вицепрезидентът Илияна Йотова,  Пол Дженингс – мениджър на „Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън във Великобритания, както и областният  управител Вълчо Чолаков.

Кметът Николов поясни, че на всички жени, потърсили помощ в Център „Вселена”, е оказано не само първоначално съдействие, но и последваща защита и психологическа подкрепа. 

„Всички в началото се отнасяха с леко недоверие и притеснение, заради естеството на този проблем. Но сега те са доволни от подкрепата, която получиха, от напътствията и помощта за развитието им в живота занапред. Аз ще се радва ако други градове в страната проявят интерес към нашия, макар и скромен, двугодишен опит. Надявам се, че такива центрове ще бъдат разкрити и на други места в България.”, коментира Димитър Николов.

По думите на Илияна Йотова всяка трета жена в Европа е ставала жертва на някакъв вид сексуално посегателство, неприлично предложение или директно насилие.

„Превенцията на сексуалното насилие е необходима на абсолютно всички равнища. Община Бургас е водеща в България по отношение на предприетите мерки и усилията за подпомагане на такива хора. Жертвите на сексуално насилие имат нужда от специализирани услуги и помощ. Двугодишният ни опит в Бургас, съвместно с центъра за подпомагане на жертви на сексуално насилие „Вселена“ сочи, че жертвите се справят най-добре, когато получат необходимото специализирано съдействие.”, коментира посланик Хопкинс. 

От своя страна Пол Дженингс поясни, че във Великобритания подобни центрове за подпомагане има към всеки полицейски участък. За тяхното финансиране се грижи държавата, като тя следи и за качеството на предлаганите там услуги.



 
 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...