политика 11 окт. 2018 2018-10-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXBOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2168eabe36f9f079791219f553f9acef09627e02/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32735.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Не съм очаквал на рибен фестивал да няма риба

В края на миналата седмица централният бургаски площад „Тройката“ се превърна във фестивално градче.С павилиони, шатри, маси и столове за хранене. За няколко дни на знаково за бургазлии място гостува „Фестивал на рибата и виното 2018“

Любопитното в събитието беше това, че предлаганите продукти от свинско и телешко месо бяха много повече от печената, пържена, сушена, веяна или сварена на чорба черноморска риба, а присъствието на щанд с италианска кухня съвсем обърка гастрономите.

Потърсихме за коментар председателя на общинската комисия по туризъм Живко Табаков, който на свой ред зададе доста въпроси по темата към общината.

Преди време вие и ваши колеги в Общинския съвет подкрепихте идеята в Бургас да се проведе „рибен фестивал“ през есента в Бургас. Миналата седмица това се случи, но дали бургаският рибен „октобер фест“ в този му вид покри очакванията ви за подобно събитие?

Самата идея за фестивал на рибата произлезе от Комисията по туризъм. Колегата Ангел Божидаров тогава изготви докладната записка, беше подкрепен от цялата комисия. После мина и през общински съвет, където идеята получи широка подкрепа и от опозиция и от управляващи.

Конкретно се спряхме на събитие от тип а на „Фестивал на рибата“, защото идеята ни беше да удължим туристическия сезон. През септември и октомври нашето море е достатъчно богато на прясна риба, затова избрахме точно тази тематика, за да се асоциира с едни морски град като нашия. Дори тогава имаше недоволство от Несебър и Царево, които имат подобни фестивали. Въпреки дългите разговори с тези общини, за да не се конкурираме, общинските съветници в Бургас подкрепиха идеята за наш, рибен фестивал.

Малко хронология. През първата година той не се състоя, защото бюджетът за 2016 год. беше изготвен и нямаше осигурено финансиране. Но още тогава идеята беше този фестивал да се проведе около Морска гара, в близост до морето. Заради нейната реконструкция това не можа да се осъществи.

През 2017 год. вече имаше заложена сума от 20 000 лв в бюджета. Не смятам, че тогава фестивалът се получи много добре, но беше тематичен и ако си спомняте, той се проведе на площад „Св.Св. Кирил и Методий“. Тогава част от колегите общински съветници изразиха недоволство от самата организация и от избора на място за провеждането му. 

Отново искам да заявя, че ние винаги сме си представял, че най-подходящо място за тази проява да е терен в близост до морето. Морска гара.

Тази година нещата се случиха извън всички тези наши очаквания. Първо аз нямам яснота кой е организатор на фестивала. Относно въпросите ми, които съм задал, просто искам да получа отговорите.

Не съм очаквал да видя фестивала на площад „Тройката“, не съм очаквал на рибен фестивал почти да няма риба, а да се предлагат месни продукти.


ето и самите въпроси, които съветникът отправя

1️. Кой е основният организатор на "Фестивала на рибата и виното" 2018 г. и каква сума е разходвана за провеждането на мероприятието?


2️. Защо директорът на отдел "Култура" г-н Петър Парушев твърди, че организатор на фестивала е фондация "Георги Енчев", а в официалното прессъобщение на Община Бургас като основен организатор се посочва самата Община?

3️. Имало ли е участие на фондация "Георги Енчев" във "Фестивала на рибата и виното" и под каква форма? В рекламно-информационните табла действително присъства името на фондацията, но не става ясно каква е функцията й.


4️. Отправяла ли е Община Бургас официална покана към фондация "Георги Енчев" и какво е било съдържанието й?


5️. Отправяла ли е Община Бургас официални покани и към други фондации с идентична дейност, за да помагат или организират "Фестивал на рибата и виното"?


6️.Провела ли е Община Бургас конкурс с предмет: Организиране на "Фестивал на рибата и виното" 2018 г. Ако е имало конкурс - по какъв критерий е избрана точно тази фондация и в какви договорни отношения е тя с Община Бургас?


7️.Чия е концептуалната идея за фестивала - на Община Бургас или на фондация "Георги Енчев"? Има ли такава и кой отговаря за нейното реализиране?


8️.Колко бургазлии и туристи е успял да привлече Фестивалът? Какви са постъпленията от туристически данък по време на Фестивала и отбелязва ли се ръст спрямо предходната година?



Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...