култура 09 окт. 2018 2018-10-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUZOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--275504c31103f84867d3b6c5503f3c8182d4783d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32716.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Първият български коледен филм тръгва по кината в края на ноември

Smart Коледа е първата българска коледна комедия, която ще събере деца и родители в киносалоните.

Филмът е със специално създадена хореография и атрактивни музикални изпълнения, а любимите герои и цялата атмосфера допринасят за приказното усещане. 

“Технологиите навлизат в производството на подаръци в работилницата на Дядо Коледа и се опитват да изместят човешкия ресурс, но се провалят, защото ако няма човешка намеса, нещата не стават. Декорът на продукцията е уникален. Бих могъл да кажа, че такова нещо не е правено досега в  България. Всичко е изпипано идеално, а във всеки костюм има елемент, който отговаря на образа до най-малкия детайл”, казва Калин Врачански, на когото е поверена една от ролите в коледната лента.

Продукцията разкрива магията на човешките взаимоотношения и как прекомерното стоене пред компютъра ни отчуждава. Смарт технологиите са чудесно нещо, когато ги използваме по предназначение, но стават малко опасни, когато прекаляваме с тях. 

9-годишният Марти попада в работилницата на Дядо Коледа и измествайки стария ръководител Работливко, решава да я модернизира. Неточност в компютъра обърква работата и Коледа е на път да се провали. Ще успеят ли Марти и елфите да преодолеят различията си в името на празника? 

Зрителите ще видят на екран Калин Врачански, който се превъплъщава в образа на ръководителя на приказната работилница за играчки Работливко, Кръстьо Лафазанов, на когото е поверена ролята на  Дядо Коледа и Константин Гигинов, който играе Марти. Стефания Колева, Станислав Пеев, Радослава Неделчева, Константин Икономов също са част от звездния каст, заедно с още много млади и обещаващи актьори, а Поли Генова и Орлин Павлов имат специално участие. 

Филмът е заснет основно на две специално изградени снимачни площадки. В създаването на приказните декори участват над 150 техници, които изграждат над 5000 реквизита, 122 различни стъклени и цветни форми и 40 уникални костюма.

Сценарист и режисьор на продукцията е Мария Веселинова, а продуцент е Павел Павлов. Оператор на лентата е Георги Челебиев, композитори - Александър Костов и Георги Стрезов, сценограф е Мира Каланова. Костюмите са дело на Антония Попова, а хореографията е поверена на Боряна Иванова. 

Smart Коледа спечели наградата на публиката и специално отличие от журито за оригинална идея за детски филм в 36-то издание на престижния филмов фестивал "Златна роза", състоял се преди броени дни във Варна.

Филмът е продуциран от филмова компания “Джули Марули Ентъртеймънт“, съвместно с "Ветрогон" и се реализира с подкрепата на Национален филмов център. 

Лентата тръгва по кината от от 30 ноември.



Коментари

култура ...


региони ...


различно ...