време за прогноза 09 окт. 2018 2018-10-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDVOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5126c7b12a7c45d419b8253b943ba77373d7833c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32706.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Колкото и фино да ви звучи „свински жулиен“, помнете, че това е вид „свинщина“

Невъзможно е да съм единственият, който се вглежда в приликата на събитията от последните дни и тези с времената от 2001 год. 

Спомняте ли си, някъде към края на управлението на Иван Костов едно убийство на дете накара хората да освирепеят срещу властта и да скочат срещу нея, разтърсени от гняв. Независимо от това, че тогава МВР категорично доказа, че убиецът на малкия Пепи е била неговата майка, а не някакви мистериозни трафиканти на човешки органи с черен автомобил, българите не простиха на правителството. Те вече не вярваха на онова управление и оттеглиха подкрепата си към него.

През 2001 год. това не беше единственият насилствено отнет живот, не беше единственото убийство, но точно този случай с Пепи изигра ролята на детонатор, който възпламени общественото недоволство. 

После , нали не сте забравили, Царя влезе във властта на бял кон, за да ни оправи чиповете за 800 дни. 

Сега убийството на една млада и красива майка, която освен всичко е  журналистка, т.е публична личност, предизвика нова обществена конвулсия. Първо в Русе, после в цялата страна.

Казват, че това е нашенски случай на дързост и красота, т.е една красива млада жена е проявила дързост да проведе журналистическо разследване и е загубила живота си. Други казват ,че нямало дързост, само красота, но така или иначе убийство има. 

Също както през 2001 година след този жестоко отнет живот хората отново не могат да скрият своята непоносимост, погнуса и отвращение срещу облечените във власт. Самият факт, че толкова едри фигури дебаркираха в Русе, за да обясняват и разясняват случилото се, да обявяват крути мерки по други случаи, означава, че и там някъде по върховете усещат, че някакви граници вече са били преминати и няма връщане назад.

Светла му памет на момичето, което загуби живота си, но то май се превръща в искрата, която ще запали кожуха на някои самозабравили се български патриции. 

А бденията в български градове заради убитата млада жена от Русе, безпощадните реакции на световните медии по случая с убитата журналистка, бурята от недоволство заради някакви плочки по някакъв софийски площад всички те показват, че нещо се случва в Територията и това нещо е вече толкова голямо, че не може да бъде заметено под килима на стабилността. Няма как социалните медии да бъдат единствен отдушник. Този път хората са озверели и искат справедливост. Един клошар няма да е достатъчен и дори да бичуват на площада публично един олигарх и да му дадат 800 години присъда...ъъъ...условна, това вече няма да е достатъчно.

Но защо трябваше да се случи това гнусно убийство, за да се събудим от мъртвешкия си сън?

Баш в този момент излязоха на мегдана някакви социолози и казват „попитахме сто човека и те ни казаха, че ГЕРБ и БСП аха, аха са се изравнили като процент на одобрение“

Иначе казано колкото искали да са под крилото на Борисов, кажи речи толкова искали и танц с г-жа Нинова. Едните вече не го вдигали пустия му рейтинг и им висвал надолу, а другите също не го вдигали, ама ето на…изравнявали се. С една дума трябва да избираме между някакви увиснали рейтинги.

Добре де, не били сто, а около хиляда души. Така били казали  проучените на социолозите, пък те го казват на нас.

Прощавайте, ама това  положение ми звучи като месарския термин „свински жулиен“.

Защо така ли?

Защото словосъчетанието „свински жулиен“ наистина звучи префинено и изтънчено, но всеки среден българин отлично знае, че всъщност става дума за свинщина или по-скоро за някаква нейна разновидност.

Както звучи официалната пропаганда и приближените и глашатаи.

Те, горките с пяна на уста денонощно ни повтарят, че цъфтим и връзваме, ама пустият му среден българин клати кратуната си, чеше се и не ще да повярва и сумти, мърмори и недоволства. 

Ами, да. Говорете му вие за стабилност и икономически растеж, пък той чува само, че ще увеличават с 30% данъците за старите автомобили над 15 години…

За нашего брата, това не е свински жулиен, а е свинщина, при това грамадна.

Остава сега да посегнат и на Рич Форестър…Каквоооо? Убивали го в 6384 серия на филма „Дързост и красота“. Дано поне разследването на неговия случай да не продължава още 6000 серии.

И сега какво?

Едни говорят, че пак е дошло време за „Ревизия на България“? 

Други са готови да предложат „Визия за България“? 

Трети са готови да ни налеят в чашите още едно от същото като досега.

Уви. Животът в Мила Родино Ти Си Земен Рай е доказал многократно, че системата ни убива. Понякога по-бавно, друг път по-бързо, но общо взето не прощава на антисистемните играчи. 

Системата е прогнила, но това не го казвам аз, а г-н Волен Сидеров. Само че той изрази това мнение, след като лош суданец нападна жена му по софийска улица, по която няма улично осветление. И това става в столицата??? А в провинцията? Колко са нападнатите жени там? На тъмно и на светло?

А колко пъти са били нападани български полицаи?

Има ли такава статистика?

А колко пъти един роден политик се държеше арогантно и предизвикателно срещу български полицаи и размахваше пред тях своята карта на народен представител, а те мигаха на парцали срещу него и не смееха да го докоснат с пръст?

Никой не знае. Социолозите и те мълчат.

Знаете ли…време е за прогноза. Но не предизборна, а  за времето.

Ще бъде относително топло за октомври…със слънце, с облаци и с максимални температури от 21 градуса в Бургас и в региона

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...