култура 01 окт. 2018 2018-10-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHhOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1af19f69e42e548c6b18b3f0573e9bf4f8395600/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32629.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Райна Кабаиванска получи „Ключа от кулата” на Бургас

Голямата Райна Кабаиванска стана притежател на „Ключа от кулата” на Бургас.

Високото отличие беше връчено от кмета Димитър Николов на специална церемония. 

Още с влизането си в сградата на Община Бургас оперната прима беше посрещната на крака и силни аплодисменти от всички служители на институцията, които за кратко напуснаха работните си места.

„Бургас няма по-известен свой жител, с който така да се гордеем всички. Никой друг не носи такова самочувствие на града. Затова всички наши срещи са така позитивни и вълнуващи.”, коментира кметът Николов при връчването на наградата. Последната среща между двамата е била преди 9 години, когато Райна Кабаиванска се е прибирала за последно в родния си град. 

Певицата, която е и почетен гражданин на Бургас, получи и албум със снимки от предишното си посещение в черноморския град. 

„Чувствам се много горда, когато дойда в Бургас, защото този град видимо се развива. Това е красив, приморски, европейски град. Виждам как се променя към по-добро”, коментира оперната прима и си припомни скъпи спомени от детството.

Посещението на Райна Кабаиванска в родния Бургас точно на 1 октомври не е случайно. Именно на днешната дата се чества Денят на музиката и в тази връзка на бургаска сцена ще бъде изнесен концерт от шестима млади изпълнители – ученици в майсторския клас на Райна Кабаиванска. Концертът ще се състои тази вечер, от 19:00 ч. в залата на Бургаската Опера. 

„Сред изпълнителите има и три българки. Те са колкото талантливи, толкова и красиви. Защото нещата се промениха и музиката вече е свързана пряко с красотата. Никой днес не иска да гледа дебелите оперни певци, както беше в миналото. Музиката дава красота на всичко и моята борба е да съхраним грамадното наследство на световната култура, но човек не трябва да живее само в миналото. Затова високите технологии намират все по-голямо място и в операта”, коментира примата.

По думите ѝ оперното изкуство трябва да се пази, да се съхранява, да се помни, но и да не му се пречи да се развива.

„Наскоро имаше оперен спектакъл на един плаж. И изпълнителите бяха по бански. Изкуството достига до все повече хора. То вече радва не само слуха, но и всички сетива. Ако ме поканите, можем да направим плажен спектакъл и на бургаския бряг.”, предложи с усмивка Райна Кабаиванска. 

 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...