спорт 30 сеп. 2018 2018-09-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbXhDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--abe04e9d501f06d395a3321db29481d3e9365396/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32625.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Съветникът Веселин Пренеров: „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да радват бургазлии, а не да ги разединяват

На последната общинска сесия немалко време от заседанието беше изпълнено с тежки спорове между съветниците, предизвикани от докладна записка на „реформаторите“, които настояваха за отстраняване на ръководството на общинския футболен клуб „Нефтохимик“ заради сериозни проблеми с организацията на дербито срещу „Черноморец“. На фона на взаимните обвинения в тежки клубни пристрастия съветникът Васелин Пренеров представи  подробен анализ, почиващ изцяло на факти. Потърсихме го за кратък коментар.

Направихте едно показно на колегите си от общинския съвет, които се бяха хванали гуша за гуша заради спорове, посветени на футболните „Нефтохимик“ и „Черноморец“. Изложихте факти за дербито между двата отбора в първенството на „В“ група, които обезсмислиха скандалите…какво точно целяхте с показването на тези факти?

Научил съм се от журналистическата професия, когато ни се предлагат версии и хипотези, човек трябва да намери факти, които да потвърдят или оборят тези версии. Бяха ни предложени точно такива хипотези относно организацията на дербито, относно пропускателния режим, относно неща, които са се случили с фенове на „Черноморец“, но нищо повече. 

Затова изисках официално становище от полицията в Бургас. Изисках доклад от делегата на БФС. Потърсих становището на хората, които са продавали билети. Разбрах, че касите са били отворени два часа преди мача, както са указанията на БФС. Показах доказателства, че са били продадени билети петнайсет минути след отварянето на касите.  Общо взето самите колеги, които искаха по този начин да търсят нещо странно като оставки, като промяна в ръководството на Нефтохимик, сами се потопиха в тези факти. 

Лошото е, че самата докладна записка беше поставена така, че да доведе до противопоставяне и разединяване. А това не е философията на спорта, който трябва да обединява, да бъде обща кауза. Исках просто това да покажа на колегите и смятам, че голяма част от тях приеха моите факти и в голяма степен това им помогна да вземат правилното решение. 

Според мен има и втори план на събитията. След една година ще има местни избори и футболът и спортът и други социални сфери са много удобен начин чрез тях да се задават определени тясно партийни интереси. 

Мислите ли, че се цели изкуствено противопоставяне на едните фенове срещу другите?

Почвам да мисля, че някой наистина си мисли по този начин. Ако наистина някой си мисли, че е по-велик от спорта, по –велик от усещането на феновете за тази игра, дълбоко бърка. Тези хора, които ходят на футболни мачове, усещат бързо тези неща и разбират кога някой иска те да бъдат употребени, разбират че някои иска да ги противопостави в и без това нездравословната футболна атмосфера в Бургас.

Твоята професия е свързана и със задаването на въпроси. Твоят колега Антон Коджабашев попита от трибуната на общинския съвет „защо в Бургас след толкова отделени средства нямаме футболен отбор в „А“ група „. Ти би ли задал този въпрос?

Тази година и двата отбора получават еднаква субсидия, т.е те са равнопоставени пред обществото. Не знам защо…на мен също ми се иска да имаме отбор на най-високо ниво. Ето, Стара Загора има два отбора, Пловдив също. Няма друга алтернатива…Комплексни са причините. Може би липсата на здрава спонсорска подкрепа…Общината прави, каквото е нужно. Създава необходимите условия. Търсят се варианти. Трябва тотална промяна без концепция, без модел, без здрава финансова подкрепа, без ясна стратегия за бързо влизане в „А“ група нещата няма как да се получат.

А в момента с тези процеси, с тези скандали, нещата не вървят към подобряване. Това води до стопиране на развитието. До противопоставяне.

Предполагам, че ти и колегите ти искате резултати срещу парите от общинския бюджет, които гласувате да бъдат дадени на отборите?

Най-вече искаме футболните отбори в Бургас да радват хората. Това е най-важното. А ако те ги радват, това значи, че имат успехи.

 Автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...