време за прогноза 29 сеп. 2018 2018-09-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHBOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1f09b0527bdeeb1f5a43a76941643f4d46435733/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32621.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Имаме шанс като народ и държава, ако се обединим около нещо различно от омразата

Президентът призова за единение на българите. Един вид ни отправи послание да пеем заедно в хора. Сетих се, че преди години един друг политик, вглъбен в морфичния резонанс, ни предложи „заедност“. И всички заедно изкрещяхме „Няма такава дума, бе!!!“

Мдааа…от времената на Христо Ботев има хора, които ни обясняват, че няма нищо по хубаво от това да плеснем с ръце и да се прегърнем , но не ни се получава.

Един от кметовете в Бургаска област наскоро беше предложил на общинските съветници всички да се запишат в една обща листа. Да спряло това деление на управляващи и опозиция и всички заедно да управлявали…ама кметът добавил „И аз пак да съм кмет“ Шегаджия.

Чух, че вчера от трибуната на Народното събрание лидерът на една партия призова за обединение и смяна системата. Странно…те там не могат да се дишат, но говорят за екипна работа. Всъщност някои от народните избраници дори не ходят на работа…Всъщност един депутат дори изобщо никога не е ходил на работа в този мандат по извинителни причини, ама стажът му върви. И заплата получава дори.

Гледай сега какъв съм простак. Едни вид разединявам хората.

Чудех се какво може да обедини българите.

Ами, с ваше позволение, ще се опитам да  импровизирам с възможните опции.

Например, можем да се обединим, ако раздават безплатен шоколад на улиците. Е, малко ще се поблъскаме, но ще се обединим. Или безплатна бира или кебапчета. Преди години едни бизнесмени раздаваха безплатни кебапчета за Трети март и медиите в Бургас писаха ,че са местния вариант на френския филм „Голямото плюскане“ са се обединили, туй де…са се събрали 3000 души.

Можем да се обединим, ако трябва да мразим някого. Да речем, Иван Костов или Орешарски, тия гадове…пълно е с примери за това как омразата обединява ни обединява всички без разлика на пол, възраст и занятие.

Можем да се обединим около идеята, че съседните държави на нашето Отечество любезно не ни мислят доброто и или че Великите сили са виновни за нашите несполуки и имат заговор срещу нас. Не знаем дали това е така, но го вярваме единодушно.

Можем да се обединим около страха, че американците ни пръскат всяка вечер с отровата „кемтрейлс“.

Или че Сорос е рептил. Или че Бойко Борисов се е снимал с восъчна фигура на Тръмп.

Знаете ли. Не искам да ви плаша в събота сутринта, но вярвам, че пътят, по който сме тръгнали като нация и като държава или по-точно надолнището по което се свличаме и търкаляме със страшна сила, ще ни отведе до ужасна катастрофа и изпитание. Защото нямаме котва, нямаме вяра, нямаме нищо или никого, около които да се обединим. Затова се свличаме по склона. Посоката е точно тази. 

Е, тогава насред тази катастрофа единственият ни шанс за спасение, ще бъде обединението.

Или ще си подадем ръка, за да се измъкнем заедно от блатото или ще потънем в него и ще изчезнем като народ и държава.

Ама, защо трябва да стигаме дотам?

Какво казваше една партийна лидерка? Трябвало да променим системата. Ако беше казала, че и тя самата е била до днес част от системата, щяха да и козирувам с две ръце, ама тъй…

Това с козируването с две ръце не е мой израз. На премиера е.

Както и да е. Аз отивам да купя кашкавал от пазара и извара за сладкиши.

Пожелавам ви да се обедините с хубави хора и да имате хубави мисли. 

А сега е време за прогноза

Днес ще бъде облачно, хладно и есенно…дъждовно също. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 20 градуса

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...