култура 17 сеп. 2018 2018-09-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFJOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7355fe2f686ad5d6929c74b105055b38f1d12b5c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32501.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Десислава Георгиева представи "Време без думи"

Тя е журналист с опит, тя е любител пътешественик, тя е мечтател, тя е момичето с къдриците. Тя е Десислава Георгиева. А за мен тя е просто Деси – съратникът по приключения.

Преди броени дни от печат излезе втората ѝ книга, носеща интригуващото заглавие „Време без думи”. Луксозното издание е двуезично - на български и на турски език, снимките са направени от фотографа Недред Бензен, а корицата е дело на Христо Петров. Представянето на книгата събра на едно място десетки любители на словото и пътешествията, сред които дипломати, политици, общественици и журналисти.  

"Време без думи" въвежда читателя в атмосферата на Истанбул и е своего рода пътеводител, който обаче води не по пътните артерии на космополитния град, а към онова емоционално кътче на съзнанието, пазещо ревниво спомените и впечатленията, взети от това магично място с хилядолетна история.

 „Заглавието се роди много спонтанно. Всъщност една нощ мислех над него и имах два варианта – „Време с думи” и „Време без думи”. Когато се събудих сутринта, беше останал предлогът „без”. Каквото съм искала, съм го казала, но мисля, че в думите може да има много мълчание и всеки да намери нещо за себе си.”, казва за книгата си Десислава Георгиева.

Първите си миниатюри авторката пише още през 2010 г. в една хотелска стая в Истанбул. Следващите се появяват на бял свят няколко години по-късно на едно кафе в същия град. От раждането на идеята до издаването на книгата минават цели 8 години. 

„Нещата са писани през годните и когато ги показах на редакторката ми Калина Тельянова, тя ми даде идея за книгата и аз реших да я направя. Преди две години създадох едно събитие, което се казваше „Вземи книга, стани съиздател”, благодарение на което аз събрах пари за издаването. Мои приятели ме подкрепиха, купувайки първата ми книга.”, разказва авторката. 

По думите ѝ няма конкретна причина книгата да е посветена точно на Истанбул: „Просто тези миниатюри се родиха там. Не съм го търсила, не е било съзнателно. Просто така се случи. Текстът те намира, където той реши. Няма значение къде си, няма значение в коя част на деня си.”, допълва Деси. 

За авторката „Време без думи” е пътешествие, което всеки може да предприеме. Предизвикателство и простор. 

„Време без думи ни помага да мечтаем, помага ни да летим, помага ни да се приземим и същевременно ни помага да бъдем такива каквито хората не ни познават в ежедневието.”, казва Деси и обещава, че с тази книга не слага точка на творческата си дейност… защото както е и при миниатюрите, поместени в книгата, след всяка сбъдната мечта следва многоточие…

Автор: Марина Костова




Коментари

култура ...


региони ...


различно ...