политика 15 сеп. 2018 2018-09-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmRNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f4c6c8d614afb138b81e3a9990e05d37b8dab9f6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32492.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Съветник смята, че "зелената зона" не решава проблеми, а ги създава

Независимият общински съветник Живко Табаков продължава съпротивата си срещу действието на "зелената зона" в бургаския комплекс "Лазур". Този път той се обяви и срещу нейното разширяване. Ето какви са аргументите му.

Защо на последното заседание на общинската комисия по туризъм гласувахте против предложението за разширение на обхвата на „зелената зона“ в к-с „Лазур“? 

Аз имам позиция, от която не мога да се отклоня. Още през пролетта, когато беше направено предложение за въвеждане на „зелена зона“ в тази част на Бургас, аз гласувах против. И тогава бях и сега съм убеден, че въвеждането на такава зона за платено паркиране ще доведе до проблеми в този район. Нееднократно съм заявявал, че това решение е против туризма. Ние трябва да уважаваме хората от Сливен, Ямбол, Стара Загора, Нова Загора, които са избрали Бургас като дестинация и са решили да посетят през уикенда нашия град. Дори и да не остават за нощувка, те потребяват услуги. Тези туристи са важни за търговците в този район на града. Нека напомня и за подписката, която направихме. 13200 души изразиха мнението си, че не трябва да има „зелена зона“ в събота и в неделя.

Колегите общински съветници от ГЕРБ и от Реформаторския блок обаче не се съобразиха с нея.

Заради всичко това аз няма как да подкрепя новото предложение за разширяване на обхвата на „зелената зона“

Още при нейното въвеждане прогнозирах, че ще предизвикаме проблем.Е, реалният проблем е вече видим. „Миграцията“ на автомобили в съседство води до трудности с паркирането и възникването на конфликти между живеещите в района.

Този проблем няма да се разреши с разширяването на обхвата. Ние не говорим за построяване на нови паркинги и за нови паркоместа, а за разчертаване със зелена боя на съществуващи улици. 

Сигурен съм, че това разширяване няма да спре. Ще продължи да се увеличава обхватът на „зелената зона“ кой знае докъде.

Има едни важен момент. Вносителите обвързват предложението си с това, че хората от квартала желаят зоната да разшири обхвата си…т.е администрацията изпълнява желанието на хората, а не им налага нещо силово...

Аз нямам съмнение в това, че жителите на квартала искат разширението. Хората са принудени да го поискат, защото са изправени пред проблем. Ние ги поставихме, всъщност не ние, а колегите от общинската администрация ги поставиха в тази ситуация. Ако нямаше „зелена зона“ , те нямаше да имат този проблем. Колкото и да искам да подкрепя желанието на жителите на този район, няма да го направя, защото днес ще подкрепим тяхното искане, но утре ще предизвикаме затруднение за следващите квартали в съседство да разширената зона. Тогава и хората там ще поискат ново разширение на обхвата.

Това велико преселение на автомобили докъде ще стигне?

Това преселение на автомобили не може да се разраства до безкрай.  Има определен обем от автомобили, който може да бъде поет.  Аз по-скоро очаквам да изгоним изцяло автомобилите от тази част на града. Но тогава питам…ако ги изгоним автомобилите, къде отиват клиентите. Работим срещу туризма, работим срещу привличането на посетители, пречим  и на бургазлии, които искат да се разходят в района.

Направи ми много лошо впечатление атаката срещу хората, които работят в този район на Бургас. Бармани, сервитьори, ресторантьори, търговци. Ако им спрем достъпа на автомобили, те как ще отидат на работа? А как ще се върнат по домовете си след работа? Та, работното време на някои от тях приключва часове след полунощ. По това време на нощта няма никакъв обществен транспорт, който да обслужва с автобусни линии тази част на града. Не наказваме ли всъщност тези наши съграждани?

А тогава защо вие не работите до края на мандата за откриване на нови автобусни линии, които да дават алтернатива на автомобилите в „зелената зона“ или  за строителство на нови общински паркинги там, за да поемат автомобилите?

Това е ангажимент на мнозинството и конкретно на кмета Димитър Николов. Този въпрос за изграждане на общински  паркинги в района на „зелената зона“ не би трябвало да го отправяте към мен. Но ако кметът и мнозинството внесат подобно предложение за такива паркинги и предложат бюджет за това, аз ще го подкрепя като общински съветник. Ангажиментът и отговорността за такива паркинги са на общинската администрация.

Същото е и за „буферните паркинги“ в началото на града. Ако внесат такива докладна записка, ще я подкрепя. 

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...