култура 03 сеп. 2018 2018-09-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0ZNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bf070d2e9d5a1bb1f1965e376cc62d7d43f28d1c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32366.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Талантино" открива театралния сезон с "Глупаци"

Театрална школа „Талантино“ открива новия сезон с пиесата „Глупаци“ на Нийл Саймън.

Представлението ще се играе на 11 септември от 19:30 ч. на сцената на Куклен Театър - Бургас.

Най-известната пиеса на Нийл Саймън, с която актьорите от старша група на школата откриват есенния си афиш, беше и финал на предходния им сезон. Успехът на премиерата се е оказал решаващ за избора на пиеса, с която работата им да стартира тази есен. Спектакълът ще се играе само две седмици след кончината на големия драматург.

Успехът на „Глупаци“ далеч не започва от бургаската сцена. Пиесата на един от най-поставяните драматурзи е написана почти на шега, небрежно и без надежди да бъде забелязана, но след премиерата си на Бродуей не слиза от сцената четиридесет поредни спектакъла. Историята на омагьосаното украинско село Кюленчиков, в което се развива действието, преплита нюанси от руската литературна класика с италиански стил сатира. Фабулата се синтезира в проклятието на обезумелия баща на самоубил се от любов младеж – той проклина селото да тъне в прокобата на глупостта. Но се появява друг влюбен мъж, който успява да избави обитателите му от клетвата. 

Мирното и щастливо до момента място се сдобива с всички екстри на останалия „умен“ свят. Дали това е добре – въпросът е доста противоречив. В пиесата характерите са изградени не просто от актьорите, но и от асоциативни наслагвания от други произведения. 

В интерпретацията на бургаския режисьор Станимир Карагьозов освен връзката чрез асоциации образите на героите се доизграждат от атрактивните костюми. Характерно за почерка на Карагьозов, и в „Глупаци“ част от действието се развива в зрителския салон, а в тази постановка дори елементи от декора са разположени над публиката. 

В главните роли публиката ще види отново Михаил Русков като учителя Толчински и Николина Петрова като неговата ученичка и любима София. Особено ярко присъствие на сцената по време на премиерния спектакъл имаше Стефан Маринов в ролята на граф Грегор Юзекевич, твърди публиката. Носителката на голямата награда от театралния фестивал в Каварна за моноспектакъла си „Забравена от небето“ Боряна Стамболиева влиза в ролята на Енхна, а на сцената излизат и останалите от трупата Ралица Станишева, Тонка Георгиева, Галина Русева, Станка Цветкова, Зарко Караганчев и Милена Илиева. Хореографията е на Златина Амелева, костюмите са дело на Боряна Стамболиева, Станимир Карагьозов и Петър Хубеков.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...