култура 31 авг. 2018 2018-08-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckJNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--20560b41969b5c601f8984878179f5ae72b421e2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32354.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаските музикални празници приключват с „Бал в Савоя“

Премиерата на оперетата „Бал в Савоя“ на Пал Абрахам ще сложи точка на тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Спектакълът ще се състои на 5 септември от 20:00 ч. на сцената на Летен театър – Бургас. 

Режисьорската версия на Марио Николов е в стилистиката на жанра „мюзикъл“ – публиката ще види на сцената много танци по хореография на Антоанета Алексиева. 

В главните роли ще видим режисьора Марио Николов като маркиз Аристид дьо Фобла, Мария Цветкова като съпругата му Мадлен, Валентина Корчакова като еманципираната й братовчедка Дейзи Дарлингтън (композиторът Пасо Добле), Йордан Христозов като Мустафа Бей (или Мишел), и още Шмилена Султанова, Лина Пеева, Петър Тихолов, Ангел Спасов, Милен Динолов, Бранимир Недков, Весела Апостолова, Мирослав Димитров, Александър Перпериев. Диригент-постановчик е Иван Кожухаров, а диригент на премиерния спектакъл ще бъде Цанислав Петков. Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите – на Цветанка Петкова-Стойнова.

Либретото на „Бал в Савоя“ разказва изключително любопитната история за любовния триъгълник по неволя на един вече бивш бонвиван. Когато известен бохем се влюбва и жени, това е краят на една епоха в светския живот. Но да сложиш край е много, много трудно... маркиз Аристид дьо Фобла решава да сложи край на своя живот като заклет ерген, но лекомислено смята, че това може да се уреди лесно и по негово желание. Щом си богат и атрактивен мъж, жените от миналото ти правят всичко възможно да те задържат далеч от семейното гнездо. 

И така Танголита, екзотичната аржентинска танцьорка, принуждава с хитрост Аристид да излъже своята любима съпруга и да се измъкне за предварително уговорена вечеря с нея във вариете "Савоя" в Ница. Но жена, която е успяла да впечатли толкова един заклет бохем, че той да се ожени за нея, не е никак глупава! Мадлен, с подкрепата на братовчедка си Дейзи Дарлингтън, разкрива забежката, която Аристид допуска "по принуда"... А самата Дейзи пък е една изключителна жена, която се бори за своята независимост и в крайна сметка я постига инкогнито. Тя разкрива самоличността си, за да получи своята награда "композитор на годината", а също така и да докаже на баща си своята способност да се реализира самостоятелно в живота. Както и за да й позволи да се омъжи за когото тя пожелае. По-точно за Мишел, или Мустафа бей, в когото се влюбва. Който пък е приятел на Аристид и режисьор на забежката с Танголита... Разбира се, накрая любовта побеждава!
 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...