региони 12 авг. 2018 2018-08-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3RkIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bb216dc6ffa6917afccdc30b68dca5be867c1c13/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32174.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Не е за вярване - язовирна стена край Карнобат е национален паметник на културата

Язовир на територията на община Карнобат е в състояние да спечели всички възможни класации за абсурди.

От години собствеността върху него е поделена между държавата и общината. По документи язовирната стена е със статут на национален паметник на културата, а „чашата“ на съоръжението и водата в него са притежание на общината.

Оказва се, че стената  е част от „Еркесията“, т.е от останките на отбранителния ров от Дебелт до Ямбол , който в определен исторически период поставял границата между България и Византия.

При това положение общинската администрация няма никакво законово право да предприема каквито и да е било мерки по поддръжката и укрепването на останките от граничното съоръжение. И докато в Средновековието българските царе го поддържали в отлично състояние, днес държавата не е особено прилежна по отношение на грижите за него.

На последното си заседание Общинския съвет реши Община Карнобат да не прехвърля своите 72 язовира за управление на новосъздаденото за целта държавно предприятие  и да продължи сама да ги стопанисва, поддържа и ремонтира.

„Противник съм на разделянето с общинска собственост под каквато и да е форма, било то продажба или подаряване. Тази собственост не ми е наследство от майка ми и от баща ми,  а е на хората. Струват си всички усилия да поддържаме язовирите и искаме да ги запазим. Те създават поминък, осигуряват напояването, без което интензивното земеделие не може да се развива. Със запазването на собствеността запазваме и поминъка на хората – заяви пред „Бургаски репортер“ кметът Георги Димитров.

Той и екипът му обаче са безсилни да предприемат някакви мерки по поддръжка на язовирната стена със статут на паметник на културата.

Затова и днес е факт абсурдното разделение, по силата на което стената е на държавата, а всичко останало от язовира на общината.

И ако все още на това място не се е случила авария, причината е в отличното качество на строителство на отбранителни съоръжения по времето на средновековните български царе.

снимката е илюстративна и показва средновековно водохранилище край крепостта Маркели в близост до Карнобат

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...