различно 06 авг. 2018 2018-08-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXRMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--62fdfa384fae985b658d72b8f1572ba30f7e9089/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32099.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Преображение Господне е! Тази вечер небето се отваря

Православната църква отбелязва днес – 6 август, празника Преображение Господне.

Това е едно от най-значимите евангелски събития – явяването на Иисус Христос пред тримата си ученици – Петър, Яков и Йоан. 

Като взел със себе си тримата апостоли, Божият син се изкачил с тях на Таворската планина, близо до Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен - лицето му било променено и светело като слънце, а дрехите му станали бели като сняг. С него имало двама мъже със сияещи одежди - това били пророците Мойсей и Илия.

Чудото се случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на Христовото страдание и да укрепя вярата им в Бог.

Църквата установила отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да напомня, че Господ е навсякъде – в нас, с нас и около нас. 

В българския народен календар този голям църковен празник е свързан с притчи за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота. 

 Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваряло и пред небесната врата заставал Господ. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив и това, което си е пожелал – се сбъдвало. Но за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса – в помислите и в делата си.

Молитва към Божията благодат отправяли всички майки, които държали децата си будни, карали ги да гледат към небето в нощта на Преображение, за да се помолят на Господ за голямо щастие, късмет и здраве.

На 6 авгусст се откъсвал първия салкъм грозде. Старите хора разказват, че когато Господ създавал гроздето, Дяволът направил къпината и я нарекъл дяволски плод. Всеки, който искал да се спаси от изкушенията на Дявола, първо хапвал от божия плод и така си осигурявал покой за душата и добро телесно здраве.

Традиционно на този ден вярващите носели грозде в църквата, където отецът го опявал, прекадявал и благославял. От първия салкъм грозде давали на всички близки, за да са здрави, щастливи и да се радват на благополучие. Празникът българите отбелязвали с тържествен обяд, за който обикновено се приготвяли ястия от риба.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...