икономика 30 юли 2018 2018-07-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUZMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--277b5d5ed0ab918311c1cf326a897cdc680be844/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32035.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо целувката между Юнкер и Тръмп се оказва нещо хубаво за световната икономика? И за българската дори

Повече от седмица измина от срещата между Жан Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп, която започна с много неизвестни и завърши с …целувка, останала запечатена в снимки из медии и социални мрежи.

Разбира се подобни демонстрации  на обич и разбирателство между САЩ и ЕС носят успокоение на бизнеса, на икономиката и дори …оказва се индиректно и на българските животновъди. Преди последното да ви се стори абсурдно, хвърлете едни поглед на онова, което ще ни сподели икономическия консултант д-р на и.н. Тодор Георгиев. Помолихме го да „преведе на български“ целувката между г-н Юнкер и г-н Тръмп. Представям ви поредната ми дружеска беседа с него, която започна и завърши делово…без никакви целувки.

От толкова много драматични събития в България, свързани със строителството на великата противочумна или противосвинска ограда на север, с бутането на г-н Сидеров, с президентското вето срещу едни поправки в закона за приватизация и прочие такива чудеса, широките народни маси у нас сякаш не осъзнаха какво точно се случи на преговорите между Жан Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп…Как да приемем постигнатото в  тези преговори между двамата като добро за ЕС ли?

Мои приятели ми изпратиха снимка на пътен знак в щат Тексас. Сложили го този знак, след като Доналд Тръмп станал президент. И на знака пише нещо от тип на „Либерали, моля продължете по междущатската магистрала. Вие не сте за великия щат Тексас“

Нека по стар обичай да хвърлим поглед на котировките на борсите преди и след срещата „Юнкер-Тръмп“. Как реагираха пазарите?

Пред срещата индексът „Дау Джонс“ беше 24900 пункта, една седмица по-късно вече е 25600 пункта. Това е огромно нарастване. Това е добре за САЩ, но когато нещо е добро за САЩ, това е от полза за целия свят, добре е за ЕС.

А за какво бяха всички тези престрелки и заплахи от страна на Доналд Тръмп тогава?

Проблемът е в това, че ЕС провежда твърде много куха политик. Политика заради самата политика. Икономиката, проблемите на средната класа…това остана някъде в страни.

През 2013 год. трябваше да има едно Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции…ЕС се закле, че до края на 2014 год ще бъде прието. Потъна в безкрайните комисии на ЕС и дотам. В същото време Барак Обама даде огромни облекчения и привилегии за европейския бизнес. Обратното не се случи. За американските автомобили им тежки мита. За американското зърно има мита, за природния газ от САЩ им мита. Това е единият проблем, а освен митата Европа слага още ограничения. Искат за американските автомобили сертификат „Евро 6“. Нечестното е това, че американските автомобили имат много по-високи екологични норми от европейските, но нямат такъв стандарт. Европейските бюрократи не го признават. Малко е „търговия по цигански“ като на Балканите. Искаме да измамим САЩ.

Е, споменете си, че Тръмп беше на обиколка из Европа. Раздаде шамари, отправи заплахи и ги стресна. Той не е луд. Просто си работи по програмата. Обеща повече производство в Америка, обеща повече работни места и това се случва. Но трябва да има и продажби, за да се вдигат  работните заплати.

И от заплахи за търговска война преминаха към прегръдки и целувки…как така?

Винаги е така на преговори. Играеш или лошо или добро ченге или си посредник между двете ченгета.

Има ли сделка?
Ако слушаме европейската или родната преса, Юнкер е победил. Всъщност Тръмп имаше интерес по две точки в преговорите,   а Юнкер потвърди съгласие по двете. Направи го вербално. Казано от …президента н ЕС има дост голяма тежест.

Как ще се осъществи обаче не знам. Безмитен внос на американски шистов газ и на соя…Това със соята е много важно споразумение за САЩ. САЩ, Австралия и Аржентина са основни производители на соя, я тя е основна храна за животновъдството.

Казват ,че ГМО, но аз в градината си имам холандски домати и не са лоши. Устойчиви са на болести. Свиква се с тях.

Така че извън тази база за газта и за соята, САЩ са готови за облекчения за автомобилите и за други стоки. Нищо по-различно от онова споразумение от 2013 год. Върви се по него.

Тръмп пришпори най-после мудната европейска администрация и я задейства. Ако не приемат цялостно споразумение, поне да работят по отделни точки. Ще видим как ще се развият нещата

А добре ли е за България отварянето на големия американски пазар за стоки от ЕС?

Защо да не е добре. Най-малко ще поевтинее стойността на соята ,която внасяме за фураж за животните. Всичко, което се търгува е добре. Ако имахме стомана, щяхме да изнасяме за САЩ, но ние нямаме. А САЩ имат нужда от внос на стомна, но не от Китай. Китайската експанзия е огромна. Африка е вече тяхна.Всеки управник, който мисли за страната си, трябва да види тази експанзия.

Но нали и нашите управници искат да отворят вратите си за китайски инвестиции, пардон…за заеми…всъщност защо ги наричат инвестиции, а не заеми?

Заеми са, разбира се, но заем звучи недобре.

Последно…целувката на Тръмп и Юнкер нещо хубаво ли е?

Нещо хубаво е. Поначало Тръмп е нещо хубаво. Събуди заспалите слоеве в политиката и в търговията. Цялото това заспало статукво, което буташе надолу Европа и САЩ. Това спря. САЩ за първи път от много години насам има за първото полугодие 4.1% ръст. А това е 40% от цялата световна икономика.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...