образование 14 юли 2018 2018-07-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmhkIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e7800c039fd4ff306b95b0aecc8ff110009b116c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31885.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Практици от различни сфери вече ще могат да преподават на студенти и да ги изпитват в родните университети

Системата на висшето образование ще отвори вратите си за доказани специалисти с богат практически опит в различни сфери, които вече ще могат да водят самостоятелни лекционни курсове в образователните степени за бакалавър и магистър.

С приемането на промените, които са залегнали в новите текстове на Закона за висшето образование, практиците ще могат да стават част от изпитните комисии, които поставят оценки на студентите по време на държавните изпити. До 50% от членовете на комисиите вече ще могат да бъдат представители на бизнеса и на работодателските организации. Досега те имаха възможност да участват при формирането на оценките единствено със съвещателен глас.

Според Съвета на ректорите на висшите учебни заведения законовата поправка е жест към работодателите в страната. 

На проведения в Бургаски свободен университет, последен за академичната година Съвет на ректорите,  членове на съвета и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отново се обединиха около необходимостта от въвеждането на някои непопулярни и болезнени решения в системата на висшето образование.

„Висшите училища трябва да бъдат отворени към всякакви партньорства , да взаимодeйстват с общини работодатели и да партнират с други учебни заведени“ – коментира министърът.

Една от обсъжданите идеи е университетите да обединят своя научен потенциал и капацитет за изследвания в една обща лаборатория, а не всички да създадат отделни лаборатории. Целта е всички учени от една сфера да се обединят за постигането на една задача в някаква сфера.

В Бургас стана ясно, че до 4 ноември висшите учебни заведения трябва да променят своята вътрешна университетска уредба и да завишат своите критерии за придобиване на научни степени.

От своя страна министър Вълчев посочи като стратегическо предизвикателство пред системата на висшето образование глобализацията и глобалната конкуренция, дигиталната трансформация, недостигът на кадри пазара на труда и демографските тенденции.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...