икономика 23 юни 2018 2018-06-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzVMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--127d02f558da02da82b0e96913380655f77144c9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31714.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Системата за дигитализация на пристанищните услуги, която ще промени българския морски транспорт

България е една от водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги – заяви в Бургас генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Ангел Забуртов. 
 
В основата на подобно самочувствие стои предстоящото внедряване на новата електронна платформа PCS, по което вече се работи.
 
В Бургас системата за електронен обмен на информация в българските пристанища (Port Community System – PCS) беше пред експерти от държавни институции и представители на морския бизнес. 
 
Очакванията са новата платформа да повиши ефективността на българския морски транспорт и да го направи конкурентноспособен.
 
Ето по какъв начин описа системата Ангел Забуртов и какъв според него ще бъде ефектът от въвеждането и
 
С какво тази система ще е в услуга на частния бизнес освен на публичния?
 
Информацията по логистичната верига, с ниво на достъп, ще се ползва и от бизнеса. Логистичните компании ще могат да работят с тази система и това е едно от нейните предимства.
 
А с какво ще улесните компаниите?

 
Ще получават информацията преди пристигането на кораба. Ще могат да планират по-добре и съответно ще подобрят работата си с железопътните и автомобилните оператори. 
 
Това електронна платформа за обмен на информация. Ще осигурява оборот на електронни документи. Всички потребители на тази система са администрацията, митнически служби, полиция, Морска администрация, оператори на терминали, фитосанитарни служби, ветеринарни служби…всички те ще получават една и съща  информация с ниво на достъп, от което имат нужда. Ще я получават предварително и хартиените носители отпадат изцяло.  Документите ще бъдат само в електронен формат, защото досега всички беше на хартия. 
 
Досега …първо пристигаше корабът, подаваха се документите, носеха се в съответните институции, там се обработваха. А сега всичко това ще се подготвя предварително. Представете си, че последното пристанище преди Бургас е било Истанбул. В момента на отплаването на кораба от Истанбул, тук вече е пристигнала цялата информация и има един ден за обработката на информацията  и за планиране.
 
А какво ще е нивото на свързаност с чуждестранни партньори?
 
Системата може да се надгради. Информацията може да отиде до железопътен оператор и ако товарът трябва да бъде транспортиран до европейска дестинация, информацията ще бъде споделена и обменена с партньорите. Да, бизнесът ще може да се възползва от предимствата.
 
Какво е сторено до момента?
 
Това беше едно предпроектно проучване. Имаме система, която е напълно конструирана. Предстои обществена поръчка за изпълнител, обучение на всички във веригата, въвеждане на хардуерни и софтуерни решения. Двегодишен е периодът на изпълнение. През 2020 година системата трябва да заработи.
Всички заинтересовани ще бъдат потребители на системата.
 
 
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...