време за прогноза 19 юни 2018 2018-06-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUpLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e07d9316728efdf55e713d9d9d69ce0881cea591/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31661.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Никой не е по-голям от чиновника и никой не може да победи бюрокрацията

Представете си един ученик с ненавършени 18 години, който не желае цяло лято да лежи и пъшка  мързеливо у дома, а иска да работи.

Младежът е свикнал да получава всичката му необходима информация с един два клика чрез мишката на компютъра си или с няколко приплъзвания  по  тъчскрийна на телефона си. Затова очаква, че в света на големите всичко се случва със същата скорост.

И когато отива на работното си място, оттам му казват да подготви една папка документи.

Ученикът, който не желае да мързелува през лятото, тръгва с усмивка, с вяра и с оптимизъм из лабиринтите на институциите, защото все пак става въпрос за пет шест документа и има няма двайсетина печата. Колко му е. За един ден ще ги вземе. Така си мисли младият ентусиаст.

ДЕН ПЪРВИ

Личният му лекар му казва, че трябва да си изкара здравна книжка и го праща до ТУБ диспансера за някаква си проба „манту“. Пробата е трябвало да бъде направена преди една година от личния лекар /безплатно/ , но не била направена на нито един представител на този набор и затова подрастващият отива, брои 20 лв, забиват му спринцовката в ръката и му казват да се върне след 72 часа, за да нанесат резултата в книжката. 

После ученикът е леко стъписан, когато разбира, че ще му направят медицинско свидетелство, чак когато се върне със здравната книжка при личния лекар.

Младежът  вече си е купил празна книжка, отишъл е до някаква лаборатория, оттам са го върнали с някакви шишенца, в които трябва да постави част от личното си …хм…гуано и да ги върне на другия ден. И му казват да си остави непопълнената  книжка.

Засега няма нито един от необходимите документи и нито един печат.

ДЕН ВТОРИ

Същевременно трябва да вземе справка от училището си, но служителката, която дава справките е в отпуска. Печат няма. Справка също. Ученикът не иска да губи време и тръгва за свидетелство за съдимост, а баща му го съпровожда. Стоят пред някакъв кабинет и в момента, в който влиза в него, кандидатът за работа разбира, че трябва да плати първо такса. Хубаво, ама възглупавият му родител не носи кредитна или дебитна карта и затова не може да плати на място в брой и затова хукват към някакъв банков клон, който се намира на около 500 метра от институцията. Там чакат на опашка с други такива търсачи на документи, плащат такса от 5 лв, после се връщат обратно във ведомството, плащат за свидетелството за съдимост и …документът е готов. Най-сетне в списъкът с необходими книжа нещо е готово.

ДЕН ТРЕТИ

Денят е почивен, но ученикът, който не иска да мързелува през лятото, а да работи, тръгва към болницата, където би трябвало да са му излезли резултатите от туй пусто „манту“.

Вали проливен  дъжд като библейски потоп. Младежът е вир вода, взима си документа, но…се оказва, че трябва да носи здравната си книжка, а той не  я носи. А не я носи, защото тя е в лабораторията, за да впишат в нея резултатите от личното му …ъъъ…гуано. 

Денят е пропилян

ДЕН ЧЕТВЪРТИ 

Младежът се връща в лабораторията, взима с книжката с вписаните в нея резултати, отива до болницата ,където се съхранява печатът, който удостоверява, че му е направена проба за „манту“, бият му печат, връща се при личния си лекар, който му казва, че трябва да отиде до РЗИ, за да му сложат финален печат в книжката.

Чиновник любезно изслушва молбата на гражданка, преди да и поиска такса, за да и сложи печат - оригиналната картина е на Уйлям Джон Хенеси

Ученикът вече е тотално изблещен и демотивиран. Отива в поредната институция, но оттам му искат три лева, за да му сложат един печат, а той не носи нищо. Връща се у дома, взима пари, отново се завръща във ведомството, където плаща заветните 3 лв, бият му печата и той потъва в размисъл. 

После пита баща си „Как е възможно. Взеха ми три лева , само за да ми сложат един печат. Три лева за никаква работа!!!“

Междувременно бащата е успял да вземе справката от училището, защото е използвал целия си опасен чар, изразяващ се с рошава коса, потна риза и потен панталон и е омилостивил някаква заместник директорка, която е отключила кабинета на служителката отпускарка, взела е книгата за входящи номер, поставила  е печат, подпис и всички необходими символи  и знаци върху необходимия документ.

Младият кандидат за работа  отново се връща при личния си лекар, плаща нови 20 лв. и се сдобива с медицинско свидетелство.

Битката с институциите е приключила. Печатите и подписите стоят като бойни рани по разните свидетелства, книжки, разрешителни, справки и прочие такива бумащини. Кандидатът за работа е платил около 60 лв, а все още не е заработил нито един.

Ученикът, който иска да работи, а не да мързелува,  е абсолютно и безвъзвратно демотивиран и разочарован от СИСТЕМАТА.

Получил е първия си урок, а той звучи „Никой не е по-голям от ЧИНОВНИКА и нищо не е по-безсмислено и отчайващо от БЮРОКРАЦИЯТА“

Вечерта бащата обяснява на сина си за електронното управление и електронното правителство. Синът поглежда към тестето хартиени документи, поглежда към баща си и отвръща:

„О, тате, не ми говори глупости“

Добре тогава. Време е за прогноза за времето.

Днес ще бъде слънчево, но в отделни часове и облачно…туй ще рече, че пак ще имаме променлива облачност. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат 27 градуса, а на морската вода около 25 градуса.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...