спорт 12 юни 2018 2018-06-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTFLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6e21c0229406fb27fc711b2decb68414ee570247/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31592.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ватерполистите на „Черноморец” извоюваха бронзовите медали в старшата възраст

Най-младият отбор в държавното първенство по водна топка за юноши старша възраст до 19 г. – „Черноморец”, се окичи с бронзовите медали. 

На момчетата, водени от старши треньора Петър Йонов, обаче, им прилягаше отличие от по-благороден метал. 

Както вече е известно, в началото на този сезон спортната си кариера прекратиха петима титуляри. Овакантените места заеха по-младите резерви, които показаха, че незаменими хора няма. Момчетата започнаха по отличен начин в шампионата. Те спечелиха квалификацията в групата и извоюваха правото да играят директно в суперфинала за U19.

В напълно равностойни двубои в топ 4, бургаските ватерполисти записаха победа и две загуби. В оспорван мач те победиха с 9:8 най-опитния опонент в групата „Аква Спорт” /Варна/, в чийто състав играят петима национали. Срещу „КПС Варна” пропуснаха да реализират зоните и отстъпиха с 9:14. В последния двубой „Черноморец” загуби със 7:9 от „Локомотив НН” /Сф/, който защити миналогодишната си титла.

„След оттеглянето на петимата наши състезатели, се чувствах демотивиран, но не го показвах. Това беше тежък удар, но не искахме да драматизираме. От пет години алармираме за проблема в старшата възраст, където играчите спират да тренират и да се състезават. А това не е индивидуален спорт. Това е колективна игра, отбор, който се гради с години, влагат се време, труд и не на последно място средства. Въпреки тези перипетии, младите момчета се доказаха и раздадоха. Затова този бронзов медал е много ценен за клуба, защото никой не ни го подарява, а го воюваме. Доволни сме от третото място. От осем отбора - участници в първенството на старшата възраст, да си трети и да си много пред „Славия” и ЦСКА е показателно, че клубът има развитие,” заяви Петър Йонов.

Блестящо представяне в суперфинала направи вратарят на „Черноморец” Михаил Колев, чиито изяви бургаската публика успя да види по време на европейските квалификации по водна топка за U19 на басейн „Парк Арена ОЗК” през месец май.

Адмирации заслужава световният шампион по математика Константин Гаров, който въпреки тежките си и сериозни ангажименти в областта на математиката, години наред успява да съвместява учение и спорт и да е изключително полезен за отбора.

Добри организаторски умения и водеща роля в играта показа капитанът Филип Славов, за когото тези мачове бяха последни с екипа на „Черноморец”. От есента възпитаникът на бургаската школа, който е и съдия републиканска категория, ще учи и тренира в Холандия.

Титулярните си места в отбора със сърцатата си игра защитиха талантливите Радослав Байчев, Иван Синицин, Никита Степанов, които също са пример за подрастващите.

За първи път като титуляр тежестта от тези битки на крехките си плещи изнесе най-младият център в шампионата – Виктор Узунов /р. 2004 г./. Перспективният играч е мечта за всеки треньор да го притежава в състава си. С голове и отлично включване в срещите се откроиха талантливите Георги Митев /2004 г./ и Марио Козаров /2002 г./. Увереност вдъхват младите Янис Христов /2004 г./, Виктор Иванов /2004 г./, вторият вратар Михаил Кошничаров /2002 г./, които покрай батковците в състава израснаха и със сигурност ще са бъдещите шампиони с „Черноморец”.       

Всички тези момчета опровергаха по категоричен начин прибързаните прогнози на песимистите, че в такъв „осакатен” състав този сезон тимът ще остане извън призовата тройка на България. Ако само един от петимата напуснали състезатели обаче беше продължил с водната топка, „Черноморец” със сигурност мажеше да спечели шампионската титла.

Това е втори комплект медали за бургаския клуб, след вицешампионската титла на девойките до 17 г. Суперфинали ще играят и отборите момчета до 13 г., юноши U15 и  U17.

Шампион на държавното първенство е „Локомотив НН”, а сребърните медали спечели „КПС Варна”. След носителя на бронза – „Черноморец”, на четвърта позиция остана „Аква Спорт”.  В подреждането следват: 5. „Тича” /Варна/, 6. „Комодор” /Варна/, 7. „Славия”, 8. ЦСКА. Мачовете се играха на столичния басейн „Диана”.

Резултати от мачовете в суперфинала:  Локомотив НН – КПС Варна 7:4, Черноморец – Аква спорт 9:8, Черноморец – КПС Варна 9:14, Локомотив НН – Аква спорт 10:9, Аква спорт – КПС Варна 3:8, Локомотив НН – Черноморец 9:7.

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...