политика 09 юни 2018 2018-06-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWhLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bc9bcde6045e6965fe26120f47f9eca2e63fc301/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31565.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Признанието на министър Валентин Радев за катастрофите по пътищата : Нещо трябва да се промени в системата. Нещо не е наред

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев беше откровен до болка по време на общественото обсъждане в Бургас на Закона за движение по пътищата. Той призна, че няма накъде да се отстъпва повече, защото България заема предпоследното място в мрачната класация за най-голям брой загинали на 100 000 души при пътно-транспортни произшествия в ЕС. Представяме ви признанието на министър Радев.

Какво може да направим, че да намалим броя на пътно-транспортните произшествия. Не може да загиват толкова много хора по пътищата.

За миналата година са 682. С двайсетина по-малко от 2016 год. Да, но до 2020 год. трябва да станат наполовина. Сега сме на второ място след Румъния по брой загинали. На второ място в ЕС, само в Румъния имат повече жертви от нас по пътищата. 

Целта е някъде да са около 350 души. Не че са малко. Въобще не трябва да има жертви, но ние трябва да намалим бройката наполовина. 

Търсим начин. От една година, откакто сме новото ръководство в министерството какво ли не правим. 

Направихме промени. Знаете за увеличените два пъти глоби, какви ли не неща и се оказа, че резултатът е …сега сме средата на годината и гледах справката, че имаме 40 жертви по-малко от същия период през 2017 год. -40…това е добре, за първи път намаляват, но това не е достатъчно.

Говорим се какво още можем да направим, след като наказанията не са достатъчни. 

Направих постъпки пред колегите да разпределим отговорностите. Така да направим,че и другите министерства да поемат отговорности. МВР не е министерство на всички работи…Нека е ясно за какво отговаря Министерство на транспорта, за какво отговаря Министерството на регионалното развитие и благоустройството , Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, включително, защото шофьорите са една от основните причини за пътно-транспортните произшествия.

Трябва да направим промени и разделяне на Закона за движение на пътищата.

Един за движение по пътищата, за контрол на движението. Един за транспортите средства и един, който се занимава с водачите.  

Всички тези министерства и агенции да си знаят мястото и всеки да знае за какво отговаря.  Неслучайно споменах и здравеопазването.

Това е първата стъпка.

А след това да се огледаме. Всички тук сте участвали досега в процеса. Опитвали сте се да промените системата. Не само професионалното ръководство и вие.

Целият капацитет, който е бил пряко ангажиран, е докарал нещата дотук.

Ние се опитваме…Какво друго да направим? Каквото можахме, направихме.

Аз не мога да сменя всички шефове на КАТ или на дирекцията. Каквото са могли,те са направили.

Не мога да сменя шефовете на неправителствените организации или вас.

Тогава да видим в чужбина. Няма да измисляме колелото. Нека видим какво правят другите държави. След като сме на второ място след Румъния, имаме примери. Нека гледаме тези преди нас. Чехия, Полша. Унгария, ако щете и Франция.

Камери ли ще слагаме, регистрации ще отделяме ли…

Нещо трябва да се промени в системата. Нещо не е наред.

Като видим какъв е международният опит, като видим и какви са практиките…да, досега са правени и хубави работи. Знаете, че по едно време жертвите бяха над 1000 годишно. По времето на Цветанов като министър бяха наполовина. 

А сега са 682, дано станат 350. Не можем да чакаме. 

Моето желание и това на колегите ми е стъпките да станат по-бързи. Затова правим тези обсъждания.

Всички говорите, благодаря на всеки един от вас, който се напряга и мисли в тази посока. Всеки има капацитет и идеи.

Казал съм на колегите. Слушайте, без значение откъде е идеята. Ако тя е хубава, добра, работеща , слагайте я в правилата на закона. Това е целта.

Нас сте ни натоварили чрез народно представителство, чрез изпълнителната власт…затова ние идваме при вас.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...