ориентири 27 май 2018 2018-05-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3RLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--38902a1ed3cdee9b3ebdef1e53cbdc0a661a2bb6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31433.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Изпитите за любители рибари вероятно няма да влязат в сила, но наказанията за бракониерите стават още по-тежки

Въвеждането на задължителни изпити за любители рибари вероятно ще отпадне в новия вариант на Закона за рибарство и аквакултури.

Идеята за тестовете предизвика  голяма съпротива сред рибарите, доста от депутатите също се възпротивиха по време на първо четене на текстовете с изменения и допълнения на сега действащия закон.

Като един от вносителите  на предложенията за промени бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков коментира, че вариантът с изпитите трудно би могъл да бъде администриран и ще създаде нова тежка регулация.

Затова той и колегите му са се обединили около мнението , че изпитите трябва да бъдат заменени от масирана разяснителна кампания, а при закупуване на риболовен билет всеки любител рибар ще трябва да подписва декларация, че  е запознат с периодите за забрана на риболов и със средствата, с които не се допуска извършването на риболов.

Иван Вълков обаче е категоричен, че и и на второ четене ще настоява да бъдат приети предложенията  за увеличаване на правомощията на служителите от ИАРА, които вече ще имат право да задържат нарушителите и да ги предават на органите на МВР. 

Според новите поправки бракониерите ще могат да бъдат санкционирани дори и в случаите, когато само носят мрежи със себе си. Според статистиката през последните години са издадени констативни протоколи на нарушители с рибарски мрежи, чиято дължина би могла да покрие разстоянието от София до Варна и до Бургас. До момента обаче те са оставали безнаказани заради липсата на изрично упоменат в закона текст, който да разглежда точно такива казуси.

Другата промяна, която депутатът  от ГЕРБ ще се стреми да стане част от закона, е въвеждането на нови по-тежки санкции за бракониерите, които извършват риболов във вътрешните водоеми / от типа на езерата Мандра и Вая/ с динамит, упойващи вещества и електричество. 

Предложението е при първи случай те да бъдат санкционирани с административна мярка, при втори с пробация, а при трети с ефективно наказания затвор за три, за шест месеца или за една година в зависимост от степента на нарушението.

Законопроектът ще бъде  разгледан и гласуват на второ четене след около три седмици в Народното събрание

снимката е илюстративна и показва рибари любители на морския бряг, а не в езеро, река или блато

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...